Στο Διάστημα για τέταρτη φορά ο Έλληνας κοσμοναύτης

Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, μετρά αντίστροφα για το τέταρτο ταξίδι του στο Διάστημα. Το ταξίδι αναμένεται να ξεκινήσει τα ξημερώματα, σε λίγες ώρες από τώρα, από το θρυλικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, ενώ την αποστολή θα απαρτίζουν, εκτός από τον Γιουρτσίχιν, ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano και η Αμερικανίδα Karen Nyberg. Ενόψει της νέας αποστολής, οι Έλληνες της Μόσχας έστειλαν γράμμα στον ομογενή κοσμοναύτη, στον «Ήρωα της Ρωσίας» όπως τον αποκαλούν, με την οποία του εύχονται καλή τύχη και του υπενθυμίζουν ότι θα τον στηρίζουν σε κάθε του βήμα και θα είναι μαζί του.

«Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, είμαστε μαζί σου, με την οικογένεια και τους γονείς σου, τη μητέρα Μικρούλα και τον πατέρα Νικόλα, τον αδελφό σου Παναγιώτη, που μένουν στη Θεσσαλονίκη...» γράφουν χαρακτηριστικά στην επιστολή.

«Μπορεί να είναι ένας Ρώσος κοσμοναύτης, να είναι ένας πολίτης της Ρωσίας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι γιος του Πόντου, και μας δίνει την ευκαιρία για καμαρώνουμε τον έθνος μας και να παίρνουμε περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Νίκος Σηδιρόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος της ελληνικής κοινότητας της Μόσχας, ενόψει του νέου ταξιδιού του Γιουρτσίχιν.

Ο ομογενής Θεόδωρος Γιουρτσίκιν έχει γράψει τη δική του σελίδα στην Ιστορία, καθώς έχει καταγραφεί ως ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αστροναύτης ο οποίος ταξίδεψε στο Διάστημα. Γεννήθηκε στης 3 Ιανουαρίου του 1959 στο Βατούμ, σημερινή πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κρατιδίου της Αζαρίας στην περιοχή μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας. Η μητέρα του είναι Ελληνίδα του Πόντου, ενώ ο πατέρας του, Νικολάι, είναι Ρώσος.

Έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το παράσημο του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικα.
Πηγή