"Ατελιέ" 100.000 ετών σε σπήλαιο.

Η σπηλιά Blombos στη Νότιο Αφρική, αποτελεί πεδίο αρχαιολογικών ανασκαφών εδώ και δύο δεκαετίες, με σημαντικά ευρήματα για τη ζωή των Homo Sapiens που ζούσαν εκεί πριν από 100.000 χρόνια. Η τελευταία ανασκαφή, οδήγησε σε μία ενυπωσιακή ανακάλυψη, αφού έφερε στο φως το πρώτο "χρωματουργικό εργαστήριο" του πλανήτη, αποδεικνύοντας ότι η σπηλιά εκτός από χώρος διαβίωσης χρησιμοποιούνταν και σαν εργαστήριο παραγωγής βαφών.

Ευρήματα όπως βαφές, κοχύλια που είχαν τον ρόλο της παλέτας, εργαλεία λείανσης και σπάτουλες που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής, αποκαλύπτουν ότι 100.000 χρόνια πριν οι Homo sapiens είχαν συνήθειες που μοιάζουν πολύ με τις σύγχρονες!

" Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική γιατί μας δείχνει ότι οι πρόγονοι μας είχαν σύνθετη σκέψη και γυρίζει ακόμη πιο πίσω το ρολόι του χρόνου σε σχέση με το πότε οι Homo sapiens άρχισαν να μετατρέπονται σε αυτό που ονομάζουμε " σύγχρονο άνθρωπο". Είναι πιθανό οι Homo sapiens να χρησιμοποιούσαν τις χρωστικές ουσίες για να βάψουν τα σώματα τους ή για να ζωγραφίσουν πάνω σε δέρματα και σε αντικείμενα", εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Κρίστοφερ Χένσιλγουντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ..


Πηγή