Βρέθηκε βάτραχος «ζωντανό απολίθωμα»

Ένα είδος βατράχου που πρόσφατα ανακαλύφθηκε εκ νέου, ενώ είχε ανακηρυχθεί εξαφανισμένο, κατηγοριοποιήθηκε ως «ζωντανό απολίθωμα». Ο ισραηλινός βάτραχος Χούλα είχε εξαφανιστεί εδώ και 60 χρόνια, ωστόσο το 2011 εντοπίστηκε από δασοφύλακα σε βάλτο, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση. Έκτοτε ανακαλύφθηκαν άλλοι 13 άτομα του σπάνιου είδους. Από γενετικές εξετάσεις αποδείχθηκε ότι ο βάτραχος ανήκει σε μια ομάδα αμφιβίων που εξαφανίστηκε πριν 150.000 χρόνια.

Ακόμα και πριν ανακηρυχθεί επισήμως εξαφανισμένο είδος το 1996, ο βάτραχος Χούλα ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, παρά τις ευδιάκριτες ασπρόμαυρες βούλες στο κάτω μέρος του σώματός του.

Όταν η κοιλάδα Χούλα στο Ισραήλ αποστραγγίστηκε το 1950, ο βαλτώδης οικότοπος του βατράχου καταστράφηκε και οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το είδος εξαφανίστηκε για πάντα.

Όταν το 2011 ο βάτραχος ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2011, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να τον μελετήσουν λεπτομερώς και ανακάλυψαν ότι ανήκει στο γένος Λατόνια.

Οι βάτραχοι της συγκεκριμένης οικογένειας ζούσαν σε περιοχές της Ευρώπης εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο πριν 150.000 χρόνια εξαφανίστηκαν όλοι, εκτός από τον βάτραχο Χούλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο βάτραχος Χούλα είναι «εντυπωσιακά ανθεκτικός», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον του είναι διασφαλισμένο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Πηγή