Στο DNA το μυστικό της γήρανσης - Το αποκρυπτογράφησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κρήτης

Το μυστικό της γήρανσης κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν επιστήμονες του του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η γήρανση του ανθρώπου, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οφείλεται στη χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από βλάβη στο DNA των λιποκυττάρων. Έτσι το «μυστικό» της αποκάλυψης εντοπίζεται στο γεγονός ότι στο αρχικό στάδιο η φλεγμονή αυτή λειτουργεί ως «σωσίβιο» που επιτρέπει την απόκρουση διάφορων βακτηρίων, ιών και παρασίτων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η χρόνια παρουσία της φλεγμονής προκαλεί βλάβη στο DNA λιποκυττάρων με αποτέλεσμα τη γήρανση.

Τα ευρήματα των μελετών, σύμφωνα με την ερευνήτρια του ΙΜΒΒ Ισμήνη Καρακασιλιώτη και τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναπληρωτή καθηγητή δρα Γιώργο Γαρίνη, πιθανότατα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή τη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τον λιπώδη ιστό και το μεταβολικό σύνδρομο στην τρίτη ηλικία.

Tα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν σε ποντίκια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ δημοσιεύονται στο έγκριτο περιοδικό Cell Metabolism (http://www.cell.com/cell-metabolism/).

Μάλιστα η αποκάλυψη των επιστημόνων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκαλεί το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ. Γαρίνης, η επιστημονική ομάδα στο μέλλον θα ερευνήσει την κατανόηση της μεθόδου αντιγήρανσης με τη χρήση αντιφλεγμονωδών ουσιών-φαρμάκων που μπορούν να καταστείλουν την πρόωρη φθορά του λιπώδους ιστού.