Δεν ήταν UFO: Μυστική εκτόξευση ρωσικού πυραύλου έγινε ορατή από το Διάστημα

Πολλοί νόμιζαν ότι επρόκειτο για UFO, όταν η Ρωσία εκτόξευσε προ ημερών τον πρώτο διηπειρωτικό βαλλιστικό που αναπτύσσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ένα γιγάντιο σύννεφο που σχηματίστηξε έξω από την ατμόσφαιρα εξέπληξε μάλιστα τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Τα δυτικά ΜΜΕ πιθανότατα δεν θα είχαν αντιληφθεί την εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας αν δεν είχαν ενημερωθεί από τον ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο και τον αμερικανό συγκάτοικό του Μάικ Χόπκινς.

Ο Παρμιτάνο ανέβασε πρώτος στο Twitter μια φωτογραφία ενός γιγάντιου σύννεφου σε κωνικό σχήμα, καθώς και τη φωτογραφία ενός λευκού ίχνους σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ ψηλά στην ατμόσφαιρα.

«Κάτι εκτοξεύτηκε στο Διάστημα σήμερα. Δεν γνωρίζω τι ήταν αλλά το σύννεφο που άφησε στον ουρανό ήταν εντυπωσιακό»έγραψε αργότερα ο Μάικ Χόπκινς.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν στις 11 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία υπήρχαν αναφορές για UFO στη Ρωσία, ενώ η NASA, η Ρωσία και η Ευρώπη δεν είχαν προγραμματισμένες εκτοξεύσεις.

Τη λύση στο μυστήριο έδωσε τελικά το Universe Today, το οποίο βρήκε μια σχετική αναφορά στο δικτυακό τόπο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως αποδείχτηκε η Ρωσία είχε εκτοξεύσει από το Καζακστάν τον διηπειρωτικό πύραυλο Topol/SS-25, φορτωμένο με μια νέα κεφαλή, η οποία έπληξε το στόχο σε πεδίο βολής, επίσης στο Καζακστάν.

Είναι ο πρώτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που αναπτύσσει η Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε απόσταση 11.000 χιλιομέτρων.

Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι (ICBM) βγαίνουν από την ατμόσφαιρα της Γης και απελευθερώνουν κεφαλές που πέφτουν με αλεξίπτωτα στο στόχο.

To κωνικό νέφος που φωτογραφήθηκε από τον ISS σχηματίστηκε πιθανότατα κατά την αποσύνδεση του ανώτατου σταδίου του πυραύλου.