Έξι παράξενες πηγές ενέργειας... του μέλλοντος!

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 70 χρόνια θα υπάρχει έλλειψη άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς τα αποθέματα καυσίμων στη φύση έχουν αρχίσει και εξαντλούνται! Αυτό είναι και το κίνητρο των επιστημόνων για να σκεφτούν λίγο "έξω από τα κουτί" και να ανακαλύψουν καινοτόμες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, ξεφεύγουν από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και επιλέγουν το έξυπνο "ενεργειακό" μέλλον που δείχνει προς το διάστημα, τους ωκεανούς, τα ηφαίστεια, τα ηλεκτρικά χέλια κ.α....

Ηλιακή ενέργεια από το διάστημα

Από το 1970 διερευνάται το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας... από το διαστημικό χώρο και τον ήλιο! Η ιδέα της τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών σε τροχιά γύρω από τη γη, ώστε να "τραβούν" την ενέργεια του ήλιου, φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο. Άλλωστε, εκεί δεν υπάρχει ούτε συννεφιά, ούτε νέφος.

Ο John Mankins, πρώην μηχανικός της NASA έχει αρχίσει να καταστρώνει σχέδια για να στείλει την ηλεκτρική ενέργεια πίσω στη Γη μέσα από πομπούς μικροκυμάτων χαμηλής έντασης. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα μπορούσε να "στείλει" πάνω από 1.000-2.000 MW ενέργειας προς τον πλανήτη μας...

Ηλεκτρικά χέλια και Volts

Ένα ηλεκτρικό χέλι είναι ικανό να προκαλέσει μέχρι και 400 V. Μπορεί το χέλι να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσα στο βυθό, αλλά οι εφευρέτες έχουν βρει τρόπο για να την εκμεταλλευτούν. Ένα ενυδρείο στην Ιαπωνία έχει ήδη ανάψει ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα από τη χρήση της ενέργειας ενός χελιού. Οπότε, ίσως στο μέλλον, κάθε σπίτι στο εξωτερικό να διαθέτει μια μικρή λίμνη με χέλια... εξαιτίας της ανάγκης μιας δυνατής ηλεκτρικής γεννήτριας!

Τα καυτά ηφαίστεια και ο ατμός

Και όμως, ενέργεια μπορεί να παραχθεί και από τα καυτά πετρώματα που βρίσκονται κάτω και γύρω από τα ηφαίστεια. Ο τρόπος βρίσκεται στην έκχυση νερού μέσα στις ρωγμές του εδάφους.

"Ο ατμός που θα προκληθεί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα από υπόγειες τουρμπίνες", πιστεύουν μερικές εταιρείες που προχωρούν το πείραμα στο ηφαίστειο του Νιούμπερι στο Όρεγκον. Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές θα ήταν ικανές να προκαλέσουν σεισμούς ή ακόμα και το "ξέσπασμα" του ηφαιστείου.

Τα αέρια των αγελάδων και τα καύσιμα του μέλλοντος

Βρετανική έκθεση του 2006 έχει αποδείξει ότι οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι γίδες αυξάνουν κατά 18% τα αέρια του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές των βοοειδών (π.χ. μέσα από το ρέψιμο) είναι πλούσιες σε μεθάνιο, ένα αέριο 21 φορές πιο δυνατό από το διοξείδιο του άνθρακα που "φυλακίζει" τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Ήδη, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να συμπιέσουν το μεθάνιο και να προκαλέσουν φυσικό αέριο. Άλλωστε, κάθε αγελάδα απελευθερώνει περίπου 250 με 300 λίτρα μεθανίου την ημέρα, ενέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός ψυγείου για 24 ώρες.

Ενέργεια μέσα από τα κύματα της θάλασσας

Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε τέτοιες τεχνολογίες, με τη Σκωτία να κρατά τα ηνία του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού θαλάσσιου κέντρου ενέργειας... στο νησί Orkney!

Το κέντρο υπόσχεται να προσφέρει ενέργεια σε περισσότερα από 30.000 σπίτια χάρη στα ισχυρά κύματα του Ατλαντικού και της Βόρειας Θάλασσας. Τα "ατού" της ενέργειας των κυμάτων είναι παρόμοια με εκείνα του ανέμου, με τη διαφορά ότι θεωρούνται πιο προβλέψιμα, με τα ρεύματα στην περιοχή να ανεβάζουν την ταχύτητα των κυμάτων στα έξι μέτρα το δευτερόλεπτο. Προς το παρόν, πάντως, "αρχηγοί" σε τέτοιες τεχνικές θεωρούνται: το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Η επιτάχυνση των σωματιδίων δίνει τη λύση

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες στο εργαστήριο Daresbury στο Ηνωμένο Βασίλειο! Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι εάν επιταχύνουν την κίνηση των σωματιδίων με τη βοήθεια του θορίου, μιας φυσικής ραδιενεργούς ουσίας, θα προκαλέσουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας.

Η Mail on Sunday εκτιμά ότι μόνο ένας τόνος θορίου είναι ικανός να παράξει τόση ενέργεια, όση οι 200 τόνοι ουρανίου ή οι 3,5 εκατ. τόνοι άνθρακα. Ωστόσο, οι οικολόγοι αντιδρούν έντονα παγκοσμίως...