Παλαιστίνιος στρατηγός: είμαι βέβαιος ότι τον Αραφάτ τον σκότωσαν

Στις 11 Νοεμβρίου συμπληρώθκαν 9 χρόνια από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Εθνικής Αυτονομίας τείνει προς την άποψη ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δηλητηριάστηκε, - είπε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο στρατηγίος Ταουφίκ Τιραουί. Η σύζυγος και η κόρη του Αραφάτ έκαναν σκληρές δηλώσεις ότι είχε δηλητηριαστεί. Παρόμοια γνώμη έχουν και πολλοί στην ηγεσία της Παλαιστίνης. Ο λόγος για τέτοια γνώμη είναι τα νέα στοιχεία που πήρε η παλαιστινιακή κυβερνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση των περιστατικών του θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ, - παρατήρησε ο επικεφαλής αυτής της Επιτροπής, στρατηγός Ταουφίκ Τιραουί, που στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν επικεφαλής μιας από τις βασικές υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστίνης.

- Στη διερεύνηση συμμετέχουν τρεις ομάδες εμπειρογνωμόνων - από τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Ρωσία. Πριν από λίγες ημέρες η ελβετική και η ρωσική ομάδα σας παρέδωσαν τις εκθέσεις τους. Τι προκύπτει απ’αυτές τις εκθέσεις;

- Τα Πανεπιστήμια Επιστημονικών Ερευνών της Ελβετίας και της Ρωσίας, οι εμπειρογνώμονες των οποίων εργάστηκαν εδώ και στα εργαστήρια τους επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ δεν ήταν φυσικός. Σύγκλιναν στη γνώμη τουλάχιστον σε τρία σημεία.

Πρώτον, ο θάνατος δεν ήταν φυσικός. Δεύτερον, η αιτία του θανάτου του δεν ήταν η ασθένεια. Τρίτον, η αιτία του θανάτου του Αραφάτ δεν ήταντα γηρατειά.

Σήμερα, σχεδόν όλοι ενδιαφέρονται για την ιατρική εξπερτίζ, ενώ παράλληλα διεξάγεται και η διερεύνηση από την άποψη της ασφάλειας. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη πάρα πολλες αποδείξεις ότι ο Αραφάτ δολοφονήθηκε. Κατηγορώ για αυτή τη δολοφονία το Ισραήλ. Ήθελαν από καιρό ν΄απαλλαχθούν από τον Αραφάτ.

- Εξάλλου, τα αποτελέσματα της ρωσικής εξπερτίζ δεν δείχνουν μονοσήμαντα ότι ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε; Σ΄αυτό το σημείο, απ’ ό,τι ξέρουμε, οι απόψεις των Ρώσων και των Ελβετών ειδικών διαφέρουν. Έτσι δεν είναι;

- Δεν έχει σημασία, το σε ποιά σημεία διαφωνούν, αλλά σε ποιά σημεία συγκλίνουν. Το κοινό δε αυτών των συμπερισμάτων συνίσταται στο ότι ο Αραφάτ δεν πέθανε εξαιτίας της ασθένειας. Είμαστε ευγνώμονες στους Ρώσους για τη μεγάλη και πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Βρήκαν πολλά νέα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία, τα οποία δεν μπορώ ακόμα να αποκαλύψω, απαιτούν μελέτη. Εμπιστευόμαστε τους Ρώσους και ακριβώς για αυτό το λόγο τους ζητήσαμε να κάνουν τη διερεύνηση και αυτοί.

- Δεν είναι άραγε παράξενο ότι οι πληροφορίες για την πιθανή δηλητηρίαση του Αραφάτ δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από τον τηλεοπτικού σταθμού του Κατάρ Al Jazeera;

- Πολλά πράγματα γίνονται γνωστά από τους δημοσιογράφους. Αλλά το κύριο πράγμα βρίσκεται αλλού: έγιναν ​​επιστημονικές εμπειρογνωμοσύνες. Βασιζόμαστε στα συμπεράσματα τους. Παράλληλα, διεξάγουμε την έρευνα με τις δικές μας δυνάμεις στον τομέα της ασφάλειας. Με αυτό ακριβώς ασχολούμαι. Έχουμε ερωτήσει εκατοντάδες ανθρώπους. Η ανάκριση των μαρτύρων συνεχίζεται. Έχουμε ήδη πάρει νέα στοιχεία υπέρ της εκδοχής της δολοφονιας του Αραφάτ. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερο χρόνο, ίσως μερικούς μήνες ή έναν χρόνο ακόμη. Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια.

- Έχετε ήδη συλλάβει κάποιον σχετικά με αυή την υπόθεση;

- Δεν δικαιούμαι να απαντήσω σ΄αυτή την ερώτηση.

- Έχετε άραγε αποδείξεις ότι ο Αραφάτ δολοφονήθηκε και ότι το έκανε αυτό, όπως είπατε παραπάνω, το Ισραήλ; Γιατί αποφασίσατε να συνεχίσετε την έρευνα;

- Δεν έχουμε βρει ακόμη τον ίδιο τον δολοφόνο. Το Ισραήλ διέταξε αυτό το έγκλημα. Αλλά υπάρχει κάποιος που εκτέλεσε αυτή τη διαταγή. Ο δολοφόνος πρέπει να υπάρχει κάπου. Αναζητούμε τώρα τον άνθρωπο που σκότωσε τον Αραφάτ και ελπίζω ότι θα τον βρούμε.