Ιοί υπολογιστών στο Διάστημα

Στους υπολογιστές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) κατάφερε να φτάσει κακόβουλο λογισμικό (malware), προκαλώντας «επιδημίες» στο Διάστημα, δήλωσε ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας λογισμικού ασφαλείας υπολογιστών Kaspersky Labs. Μιλώντας στο Press Club 2013 στην Κανμπέρα της Αυστραλίας ενώπιον δημοσιογράφων για θέματα ασφαλείας πληροφορικής, ο Κασπέρσκι είπε ότι, πριν γίνει η αλλαγή των λειτουργικών συστημάτων των υπολογιστών του ISS από Windows XP σε Linux, ρώσοι κοσμοναύτες είχαν μεταφέρει συσκευές αποθήκευσης USB στον σταθμό, με αποτέλεσμα τη μετάδοση ιών στους υπολογιστές του διαστημικού σταθμού.

Η έκταση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από το malware είναι άγνωστη, ωστόσο, κατά τον Κασπέρσκι, η «επιδημία» έπληξε σοβαρά τους υπολογιστές του ISS, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν αρκετά laptops.

Το 2008, laptops που βρίσκονταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχαν μολυνθεί από τον ιό W32.Gammima.AG, καθώς ένας κοσμοναύτης είχε φέρει έναν μολυσμένο υπολογιστή, με αποτέλεσμα τη μετάδοση του κακόβουλου λογισμικού και σε άλλα συστήματα. Ο Gammima.AG είχε εντοπιστεί αρχικά στη Γη τον Αύγουστο του 2007, μολύνοντας υπολογιστές με σκοπό την υποκλοπή ονομάτων χρηστών σε δημοφιλή online παιχνίδια στην Άπω Ανατολή. Όπως είχε δηλώσει τότε εκπρόσωπος της NASA, δεν πρόκειται για συχνό φαινόμενο, «αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η ασφάλεια των υπολογιστών του σταθμού ήταν και ένας από τους λόγους της μετάβασης στο Linux, όπως και η ανάγκη για σταθερότητα και η αξιοπιστία των λειτουργικών. Οι υπολογιστές στον ISS δεν είναι άμεσα συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ, αλλά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό μέσω δορυφορικού data link. Σύμφωνα με την NASA, δεν αποτελούν τμήμα του δικτύου διοικήσεως και ελέγχου του σταθμού.