Ο «τρομοκράτης» των Τ.rex

Στην έρημο της Γιούτα, ένα από τους «παραδείσους» των παλαιοντολόγων, ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα ενός ακόμη άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρου. Οπως φαίνεται πρόκειται για ένα γιγάντιο σαρκοβόρο δεινόσαυρο που προϋπήρχε των Τυραννόσαυρων ρεξ και σύμφωνα με τους ειδικούς συνυπήρξε με αυτούς για μικρό χρονικό διάστημα τρομοκρατώντας στην κυριολεξία τους πρώτους T.rex που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας.

Απλά… τρομακτικός

Τα πρώτα ευρήματα του δεινοσαύρου εντοπίστηκαν πριν από 4 χρόνια και τα περισσότερα βρίσκονταν σε μια απόκρημνη δυσπρόσιτη πλαγιά της ερήμου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εντοπιστούν όλα τα απολιθώματα που βρίσκονταν εκεί και άλλα δύο χρόνια για να γίνει η μελέτη τους. Την ανακάλυψη έκαναν παλαιοντολόγοι με επικεφαλής ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας.

Οπως προέκυψε το άγνωστο μέχρι σήμερα είδος κυριαρχούσε στη Βόρειο Αμερική πριν από περίπου 100 εκατομμύρια έτη, τουλάχιστον 30 εκ. έτη πριν εμφανιστεί ο Τυραννόσαυρος ρεξ. Το νέο είδος ονομάστηκε Siats meekerorum που είναι το όνομα ενός τέρατος που περιγράφουν οι μύθοι των τοπικών αρχαίων φυλών. Το εν λόγω τέρας βέβαια έτρωγε ανθρώπους ενώ ο δεινόσαυρος έτρωγε οτιδήποτε βρισκόταν στο διάβα του ακόμη και τους πρώτους T.rex που έκαναν την εμφάνιση τους στη Γη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελετούν τα απολιθώματα ο S.meekerorum ξεπερνούσε σε μήκους τα δέκα μέτρα και ζύγιζε περίπου 4 τόνους. Οπως όλοι οι γιγάντιοι σαρκοβόροι δεινόσαυροι έτσι και αυτός είχε ένα τεράστιο στόμα γεμάτο με κοφτερά δόντια ορισμένα εκ των οποίων είχαν μήκος 20 εκατοστά!

«Ηταν ένα κολοσσιαίο σαρκοβόρο και όπως προκύπτει μπαίνει κατευθείαν στη δεύτερη θέση της λίστας των μεγαλύτερων σε μέγεθος θηρευτών που έχουν εμφανιστεί στη Γη, πίσω μόνο από τον T.rex» αναφέρει η Λίντσει Ζάνο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».