Το φορητό ρομπότ που σε κάνει... υπερήρωα! (Βίντεο)

Μια ρομποτική συσκευή που εφηύραν φοιτητές από το University of Pennsylvania επιτρέπει σε όποιον τη φοράει να αποκτήσει ένα… βιονικό χέρι που μπορεί να σηκώσει επιπλέον 18 κιλά. Το «Titan Arm» μοιάζει σαν τμήμα από την εξάρτυση ενός υπερήρωα αλλά οι εφευρέτες του λένε πως σχεδιάστηκε για καθημερινούς ανθρώπους που ίσως χρειάζονται είτε ασκήσεις αποκατάστασης είτε να ενδυναμώσουν τους μύες τους. Η συσκευή είναι ουσιαστικά ένας εξωσκελετός του κορμού και διαθέτει ένα χέρι που είναι συνδεδεμένο με ένα μηχανισμό σαν σακίδιο πλάτης. «Έφτιαξαν κάτι με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν», τόνισε για τους φοιτητές ο Robert Carpick, πρόεδρος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του University of Pennsylvania.

Ερευνητικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει στο παρελθόν εξωσκελετούς που βοηθούν ανθρώπους με παράλυση να περπατήσουν, ωστόσο τα υπάρχοντα μοντέλα δεν εγκρίνονται για μαζική παραγωγή καθώς κοστίζουν έως 100.000 δολάρια.

Όπως εξήγησε ο Nick Parrotta, μέλος της ερευνητικής ομάδας, τους παρακίνησε η ιδέα της αποκατάστασης της κινητικότητας σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς αλλά και η ιδέα της προστασίας από τραυματισμούς ατόμων που σηκώνουν μεγάλα βάρη λόγω της δουλειάς τους.

Το τελικό προϊόν κοστίζει λιγότερο από 2000 δολάρια και ζυγίζει περίπου 8 κιλά.