«Φως» στο μυστήριο του στοιχειωμένου πλοίου

Τους συγγενείς του πληρώματος του ψαράδικου πλοίου «Gaul» περίμενε μία ευχάριστη είδηση ότι άνοιξε και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης 39 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους. Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν μέσα σε μία ρωσική σπηλιά και οι οικογένειες των αγνοουμένων παρείχαν δείγματα DNA, προκειμένου να βοηθήσουν στην έρευνα των Αρχών και να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους αγαπημένους τους που εξαφανίστηκαν όταν η τράτα τους «Gaul», από το λιμάνι του Hull, βυθίστηκε το 1974. Ένας επιστήμονας υπέδειξε το σημείο όπου μπορεί να βρίσκονται τα μέλη του πληρώματος και τώρα γίνονται οι ιστολογικές εξετάσεις.

Η τράτα μαζί με το 36μελές πλήρωμά της παρασύρθηκε από σφοδρή καταιγίδα στη νορβηγική ακτή το 1974. Κάποιοι συγγενείς υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιείτο για κατασκοπεία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και βυθίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, το πλοίο βρέθηκε το 1997, αλλά σύμφωνα με την επίσημη έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2004, το πλοίο βυθίστηκε επειδή δύο είσοδοι παρέμειναν ανοιχτές και ύδατα εισέρρευσαν στο σκάφος καθώς ταλανιζόταν από τη θαλασσοταραχή.

Λέγεται ότι οι σοροί βρέθηκαν αρχικά το 1974 ή το 1975 στο Μουρμάνσκ από ντόπιους που τους έθαψαν κάτω από βράχια σε σπηλιά. Και θα παρέμεναν θαμμένα αν ένας επιστήμονας που μελετούσε τις παλιρροϊκές κινήσεις από το 1999 δεν έβρισκε το σημείο όπου ξεβράστηκαν. Δίπλα στα λείψανα εντοπίστηκαν δερμάτινες θήκες μαχαιριών, κάτι που υποδεικνύει ότι ανήκαν σε ξένους και όχι σε Ρώσους.

Τη στιγμή του ναυαγίου το «Gaul», που είχε έδρα το Hull, στο ανατολικό Γιορκσάιρ, δεν εξέδωσε σήμα κινδύνου και ομάδα ερεύνης δεν κατάφερε να το εντοπίσει, ώσπου ανακαλύφθηκε το 1997 έπειτα από ιδιωτική έρευνα. Μόνο τρία μέλη του πληρώματος έγινε εφικτό να αναγνωριστούν στο πλοίο, οι Stan Collier, 40 χρονών, James Wales, 29 χρονών και Maurice Spurgeon, 38 χρονών.

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών και τις ρωσικές Αρχές περίπου έναν χρόνο τώρα, αλλά μόλις αυτές τις ημέρες ενημέρωσε τους συγγενείς για τα εύρηματά της. Η αστυνομία θεωρεί πως οι σοροί ξεβράστηκαν στη σπηλιά, ενώ δικηγόρος αρκετών οικογενειών τόνισε πως αρκετοί από τους συγγενείς ήλπιζαν μέχρι σήμερα ότι κάποιοι από το πλήρωμα είχαν επιβιώσει και ήταν ακόμη ζωντανοί.