Είναι πραγματικό το Γιέτι;

Ερευνητής βρήκε 100% αντιστοιχία μεταξύ του DNA που προέρχεται από μυστηριώδες δείγμα τριχών και μιας αρχαίας πολικής αρκούδας. Νέα έρευνα προτείνει ότι το Γιέτι των Ιμαλάϊων δεν είναι μόνο αληθινό, αλλά και μέσω απόδειξης που βασίζεται σε γενετικό υλικό, πρόκειται για απόγονο της καφέ αρκούδας. Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Brian Sykes εξέτασε δείγματα DNA που όπως λέει ταιριάζουν με αυτά μιας αρχαίας πολικής αρκούδας. Η πιο πιθανή εξήγηση αυτής της ανακάλυψης, όπως είπε, είναι ότι το Γιέτι αποτελεί ένα είδος υβριδίου μεταξύ της καφέ αρκούδας και της πολικής.

«Πιστεύω ότι αυτή η αρκούδα, που κανείς δεν έχει δει ζωντανή, ίσως να υπάρχει εκεί και να βρίσκεται μέσα της μια γερή δόση πολικής αρκούδας», δήλωσε.

«Μπορεί να είναι κάποιο είδος υβριδίου και εάν η συμπεριφορά της είναι διαφορετική από αυτή των κανονικών αρκούδων, που είναι αυτό το οποίο αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες, τότε νομίζω πως αυτό μάλλον θα είναι η πηγή του μυστηρίου και η πηγή του θρύλου.»

Το DNA προήλθε από δύο δείγματα τριχών από ένα μη αναγνωρισμένο θηρίο. Ένα από τα δείγματα είχε βρεθεί στο Ladakh της Βόρειας Ινδίας, δυτικά των Ιμαλάιων. Το άλλο βρέθηκε 800 μίλια πιο ανατολικά, στο Bhutan.

Όταν το δείγμα συγκρίθηκε με μια βάση δεδομένων που περιλάμβανε όλες τις ακολουθίες DNA που έχουν δημοσιευθεί, τα δείγματα που ερεύνησε ο Syke εμφάνισαν 100 τοις εκατό αντιστοιχία με μια αρχαία πολική αρκούδα.

Το ταίριασμα αυτό του DNA αφορούσε ένα οστό γνάθου που είχε βρεθεί στο Svalbard της Νορβηγίας και που χρονολογείται στα 40.000 με 120.000 πίσω. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι καφέ αρκούδες και οι πολικές ήταν στενά συνδεδεμένες και μόλις τότε άρχισαν να ξεχωρίζουν σαν διαφορετικά είδη.

Το δείγμα του Ladakh προήλθε από τα μουμιοποιημένα απομεινάρια ενός κτήνους που σκοτώθηκε από έναν κυνηγό πριν από περίπου 40 χρόνια και το άλλο είχε βρεθεί πριν από 10 χρόνια από κινηματογραφιστές σε ένα δάσος από μπαμπού.

«Όλοι οι συνάδελφοί μου πιστεύουν ότι παίρνω ρίσκο με αυτό που κάνω, αλλά είμαι περίεργος και είμαι στη θέση να κάνω πραγματικά κάτι που θα μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις», δήλωσε ο Sykes στα Νέα του BBC. «Κανένας στα Ιμαλάια δεν έχει αμφιβολία για την ύπαρξη του Γιέτι».

Είπε πως απέκτησε τα δείγματα των τριχών όταν έκανε μια δημόσια αίτηση να προσκομίσουν ότι θεωρούσαν πως αποτελούσε εύρημα για την ύπαρξη του Γιέτι, του Sasquatch ή του Μεγαλοπόδαρου. Ο Sykes αντιλαμβάνεται ότι η δουλειά του θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, όπως οι θεάσεις αυτών των μυστικών θηρίων έχει γίνει πλέον κάτι αρκετά σπάνιο.

«Είναι πολύ σπάνιες», είπε. «Οι αποστάσεις στις οποίες περιπλανούνται είναι τεράστιες και συχνά καλύπτονται από πυκνό δάσος κι έτσι δεν μπορεί να τις δει κανείς μέσω δορυφόρου. Και σίγουρα στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, στην περίπτωση του Saswuatch, θεωρείται ότι είναι απομονωμένοι».

Σχεδιάζει κάποια μέρα να δημοσιεύσει την έρευνά του σε ένα επιστημονικό περιοδικό ώστε να υπεραμυνθεί αυτό που πιστεύει πως αποτελεί αληθινή απόδειξη για ένα πραγματικό πλάσμα.

«Ένας από τους λόγους που ένιωσα αρκετά σίγουρος ώστε να αναμειχθώ σ’ αυτό το τρελό ερευνητικό πεδίο είναι πως δεν χρειάζεται να σχηματίσω κάποια γνώμη. Έχω τις τρίχες και τις εξέτασα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την αυθεντικότητά τους, αλλά υπήρξαν μάρτυρες και το DNA δεν μπορεί να έχει κατασκευαστεί. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ακλόνητα.»
Πηγή