Λύθηκε το μυστήριο της πράσινης αστραπής

Το Μάιο του 2008, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Χάιτεν στη Χιλή, σύννεφα σκόνης κάλυψαν τον ουρανό και μια ασυνήθιστη, πράσινη αστραπή εμφανίστηκε στον ουρανό. Η εμφάνιση μιας αστραπής με τόσο ασυνήθιστο χρώμα παρέμενε ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Μέχρι που ο Αrthur Few, του Rice University του Χιούστον ασχολήθηκε με το φαινόμενο. Και κατέληξε ότι αν και φαίνεται πολύ παράξενη, τέτοιες πράσινες αστραπές εμφανίζονται σε όλες τις καταιγίδες απλά συνήθως παραμένουν μέσα στα σύννεφα και δεν τις βλέπουμε. Τα σύννεφα περιέχουν παγωμένους κρυστάλλους που είναι είτε θετικά είτε αρνητικά φορτισμένοι. Ηλεκτρικές εκκενώσεις προκύπτουν ανάμεσα στα αντίθετα φορτισμένα σωματίδια. Ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένες στο εσωτερικό του νεφελώματος.

Αντίθετα, στα σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας τα ηλεκτρικά φορτία υπάρχουν στο εξωτερικό τους και πυροδοτούνται από τα θραύσματα των πετρωμάτων που εκτοξεύονται κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Σύμφωνα με τον Few, οι πράσινες αστραπές δεν είναι παρά τα θετικά ηλεκτρικά φορτία που προκαλούν ροή ηλεκτρισμού προς τα αρνητικά. Αν είχαμε πρόσβαση να δούμε στο εσωτερικό των καταιγίδων, θα βλέπαμε ακριβώς το ίδιο, υποστηρίζει.

Το πράσινο χρώμα οφείλεται στα άτομα του οξυγόνου. Είναι ακριβώς η ίδια χημική διαδικασία που κάνει τον ουρανό να φαίνεται πράσινος όταν εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας.