Οι ΗΠΑ φοβούνται το GLONASS

Οι ΗΠΑ είναι κατά της εγκατάστασης σταθμών του GLONASS στο έδαφος της χώρας τους. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το ρωσικό παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης θα χρησιμοποιείται για κατασκοπεία. Επίσημα δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά οι απαιτήσεις που προβάλλονται καθιστούν την εγκατάσταση των επίγειων συστημάτων πρακτικά αδύνατη. Σύμφωνα με νέο νόμο, τα συστήματα πλοήγησης άλλων χωρών δεν πρέπει να θίγουν την εμπορική ελκυστικότητα του αμερικανικού συστήματος GPS και μπορούν να μεταδίδουν μόνο μη κρυπτογραφημένα δεδομένα. Ωστόσο, η δορυφορική πλοήγηση είναι εκείνος ο τομέας, όπου δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε, αλλά να συνεργαζόμαστε, σημειώνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «SpaceTeam» Αλεξέι Σμιατσκίχ:

Όλοι οι τεχνικοί ειδικοί πάντα έλεγαν, λένε και θα λένε, ότι η χρήση των δύο δορυφορικών σχηματισμών – GLONASS και GPS – είναι καλύτερη για τον χρήστη, παρά η χρήση μόνο του ενός.

Το αίτημα για την κατασκευή του σταθμού είχε σταλεί από τη ρωσική πλευρά από το Μάιο του 2012. Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήταν έτοιμο να χορηγήσει την άδεια, αλλά δέχτηκε σκληρή κριτική από το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο, όπου θεώρησαν ότι το ρωσικό σύστημα πλοήγησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία. Οπότε, ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα συστήματα πλοήγησης θα πρέπει να μεταδίδουν μόνο μη κρυπτογραφημένα δεδομένα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι η ίδια η αμερικανική πλευρά χρησιμοποιεί το GPS για στρατιωτικούς σκοπούς, λέει ο ΙΤ ειδικός Αλεξάντρ Βλάσοφ:

Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το δικό μας σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης, ήταν ακριβώς το γεγονός, ότι θέλαμε, πρώτον, να είμαστε ανεξάρτητοι από τους Αμερικανούς από την άποψη της ασφάλειας των πληροφοριών. Και δεύτερον, να αποκλείσουμε τον κίνδυνο, ότι το αμερικανικό σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της μετακίνησης κάποιων φορτίων ή ανθρώπων μας.

Ειδικά όταν η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ καταφεύγει στις πιο πονηρές μεθόδους κατασκοπείας πολιτικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λάμβαναν πληροφορίες, υποκλέπτοντας τον έλεγχο του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος «Sea-Me-We-4», το οποίο εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Ασίας.