Η ανθρωπότητα θα έπρεπε να ντρέπεται: Ο παγκόσμιος χάρτης της σημερινής δουλείας

Την ώρα που η ταινία “12 Years a Slave” αποκτούσε ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του “American Hustle” και του “Gravity”, ενόψει των φετινών Βραβείων Όσκαρ, μετά την επικράτησή της στα εμβηματικά Βραβεία BAFTA, το... Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευε έναν “ομιλούντα” χάρτη, που καταγράφει τις χώρες στις οποίες η δουλεία παραμένει ζωντανή ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο χάρτης προέκυψε από αναλύσεις και στοιχεία των σχετικών οργανώσεων που δίνουν τη μάχη για να μην υπάρχουν ανελεύθεροι άνθρωποι, στην εποχή της επανάστασης της παγκοσμιοποίησης, και δείχνει φυσικά την Αφρική ως την ήπειρο που “μαυρίζει” την ψυχή όσων πιστεύουν στη φυσική τάση του ανθρώπου προς την ισότητα, και την αποφυγή κάθε είδους διακρίσεων.

Στην πρώτη θέση της λίστας της ντροπής συναντάμε τη Μαυριτανία, ενώ ως σύγχρονη δουλεία προσδιορίζονται πτυχές όπως το trafficking, το εμπόριο παιδιών, οι υποχρεωτικοί γάμοι, και η υποχρεωτική εργασία, που αφορούν συνολικά 30 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Είναι προφανές και θλιβερό ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Και… πολλές κινηματογραφικές ταινίες να παρακολουθήσει.