DARPA: Προς ανάπτυξη στιγμιαίου «τοίχου»

Πρωτοποριακές ιδέες για την ανάπτυξη ενός «συμπαγούς» συστήματος το οποίο θα μπορεί να επεκταθεί/ αναπτυχθεί σε μία μεγαλύτερου μεγέθους δομή (π.χ δίχτυ, τοίχος, φράγμα), χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη επέμβαση, ζητεί η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου.

Όπως διευκρινίζεται στο σχετικό RFI (request for information) υπό τον τίτλο BlockADE (Block Access to Deny Entry), το σύστημα θα πρέπει να «οριοθετεί» έναν χώρο εξ αποστάσεως και/ ή να καθιστά μη προσβάσιμη μία ζώνη.

«Συστήματα ανάπτυξης τέτοιου τύπου αναμένεται να έχουν πολλές εφαρμογές, από τον αποκλεισμό πρόσβασης σε αποθέματα πυρομαχικών μέχρι τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων για άτομα που έχουν επηρεαστεί από φυσικές καταστροφές» επισημαίνεται σχετικά.

Η DARPA ενδιαφέρεται πιο συγκεκριμένα για ένα σύστημα γεμάτο με υλικό «ή/ και συσκευή» που όταν ενεργοποιείται εξ αποστάσεως θα μπορεί να αναπτύσσεται/ απλώνεται κατά πολύ και να δημιουργεί μία δομή που θα εμποδίζει την προσέλευση ατόμων- και όλα αυτά χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους συναρμολόγηση από πλευράς χρηστών.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν/ εξετάζουν και ζητήματα όπως ο ρυθμός επέκτασης, η μορφή, οι δυνατότητες αυτοσυνατμολόγησης και οι δυνατότητες εισαγωγής επιπλέον χαρακτηριστικών, όπως η βαλλιστική αντοχή.

Επίσης, το σύστημα θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό για να μπορεί να εμποδίσει/ καθυστερήσει άτομα εφοδιασμένα με εργαλεία χειρός (τσεκούρια, σφυριά, πριόνια κλπ).

Όσον αφορά στις διαστάσεις, η DARPA οραματίζεται ένα κυλινδρικό κοντέινερ διαμέτρου 30 εκατοστών και μήκους δύο μέτρων που θα μπορεί να σηκώσει βάρος περίπου 136 κιλών.

Το RFI έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στο Διαδίκτυο, καθώς παραπέμπει άμεσα σε συσκευές και τεχνολογίες «ασπίδων» που συναντώνται συχνά σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.