Oπλα λέιζερ για προστασία οχημάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Καθώς το αμερικανικό ναυτικό ετοιμάζεται να εγκαταστήσει το πρώτο του όπλο λέιζερ σε πλοίο (το USS Ponce) μέσα στο καλοκαίρι, στελέχη του ONR (Office of Naval Research) ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία απονομής συμβολαίων για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου όπλου για χρήση από οχήματα εδάφους.

Το πρόγραμμα GBAD (Ground-Based Air Defense Directed Energy On-the-Move) έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας βιώσιμης οικονομικά εναλλακτικής πρότασης σε συστήματα «παραδοσιακής» ισχύος πυρός, για την παρεμπόδιση της παρακολούθησης και στόχευσης των αμερικανικών δυνάμεων (και ειδικότερα των Πεζοναυτών) από εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Το ONR συνεργάζεται με το Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division και διάφορες εταιρείες πάνω στην ανάπτυξη των εξαρτημάτων και υποσυστημάτων του GBAD. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε όλα αυτά τα κομμάτια σε ένα πακέτο το οποίο είναι αρκετά μικρό για να μεταφέρεται από ελαφρά τακτικά οχήματα και αρκετά ισχυρό για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών» δήλωσε ο ταξίαρχος Κέβιν Κίλεα, του Marine Corps Warfighting Laboratory.

Οχήματα που θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με το σύστημα GBAD περιλαμβάνουν το γνωστό Humvee και το Joint Light Tactical Vehicle. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος αποτελεί λογικό επακόλουθο της εξάπλωσης της χρήσης των ρομποτικών/ μη επανδρωμένων σκαφών, καθώς στελέχη του Σώματος Πεζοναυτών θεωρούν ότι οι μονάδες τους θα έρχονται όλο και συχνότερα αντιμέτωπες με τέτοια μέσα.


«Το GBAD δίνει στο Σώμα Πεζοναυτών τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απειλής των UAV αποτελεσματικά, με ανανεώσιμο τρόπο και οργανικά σε εκστρατευτικές μονάδες με περιορισμένα μέσα. Το GBAD σε ρόλο αντιμετώπισης UAV αποτελεί μόνο την αρχή της χρήσης του και ανοίγει μυριάδες άλλες δυνατότητες για μελλοντικές μονάδες εκστρατείας» σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ουίλιαμ Ζαμάγκνι, επικεφαλής του Expeditionary Maneuver Warfare and Combating Terrorism Department του ONR.

Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα προέκυψαν στο πλαίσιο του Marine Corps Science and Technology Strategic Plan, το οποίο ζητεί ένα φορητό όπλο ενέργειας ικανό να καταστρέφει απειλές όπως τα UAV.

Κάποια από τα τμήματα του συστήματος έχουν ήδη δοκιμαστεί στην ανίχνευση και παρακολούθηση UAV κάθε μεγέθους, ενώ μέσα στο έτος ερευνητές θα δοκιμάσουν το όλο σύστημα εναντίον στόχων, χρησιμοποιώντας σε πρώτη φάση ένα λέιζερ των 10kW. Θα ακολουθήσει λέιζερ των 30 kW, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές στο πεδίο το 2016.