Έτσι μετακινούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους ογκόλιθους των Πυραμίδων!

Αν είχατε ποτέ την τύχη να δείτε από κοντά τις Πυραμίδες της Αιγύπτου ίσως σας πέρασε από το μυαλό η απορία για το πως κατάφερε ένας αρχαίος πολιτισμός να μετακινήσει αυτούς τους ογκόλιθους για να τις χτίσει χωρίς τη χρήση μεταγενέστερων τεχνολογιών. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι θεωρίες που θέλουν την κατασκευή τους να έχει γίνει από εξωγήινους, νεφελίμ και λοιπές δυνάμεις.

Τελικά, η απάντηση μάλλον βρισκόταν μπροστά μας όλους αυτούς τους αιώνες ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει μια ερευνητική ομάδα από το University of Amsterdam, και είναι εξαιρετικά απλή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν τους ογκόλιθους (βάρος περίπου 2.5 τόνοι ο καθένας) σε πολύ αρχέγονα έλκηθρα και τα έσερναν επάνω σε…βρεγμένη άμμο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα έλκηθρο γλιστρά πολύ πιο εύκολα επάνω σε βρεγμένη άμμο, καθώς η απαιτούμενη δύναμη έλξης μειώνεται ανάλογα με το πόσο άκαμπτη γίνεται η άμμος. Το πρόβλημα με την ξηρή άμμο είναι πως όταν προσπαθήσεις να σύρεις ένα πολύ βαρύ αντικείμενο, αυτή συσσωρεύεται μπροστά του εμποδίζοντας την κίνηση.


Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στην παραπάνω τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε στον τάφο του Djehutihotep απεικονίζονται σκλάβοι να σέρνουν ένα τεράστιο άγαλμα και μπροστά τους βρίσκεται ένας που ρίχνει νερό στην άμμο…