Αστρονόμοι ανακάλυψαν νέο εξωπλανήτη

Ένα νέο εξωπλανήτη, ανακάλυψαν ευρωπαίοι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT του αστεροσκοπείου ESO στη Χιλή. Αν και η μάζα του είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία, πρόκειται για τον πιο ελαφρύ εξωπλανήτη που έχει παρατηρηθεί απευθείας μέχρι σήμερα. Ο νέος εξωπλανήτης με την ονομασία ΗD 95086 b εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από ένα νεαρό άστρο ηλικίας μόλις 10 έως 17 εκατ. ετών και η τροχιά του βρίσκεται σε απόσταση 56 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης- Ήλιου.

Η θερμοκρασία του έχει κατ' αρχήν εκτιμηθεί περίπου στους 700 βαθμούς Κελσίου, επιτρέποντας -θεωρητικά τουλάχιστον- την ύπαρξη υδρατμών και ίσως μεθανίου στην ατμόσφαιρά του.

Μέχρι σήμερα περίπου 1.000 εξωπλανήτες έχουν εντοπιστεί με έμμεσο τρόπο, κυρίως, από τη μικρή βαρυτική επίδραση που ασκούν πάνω στο μητρικό άστρο τους ή από την αμυδρή μείωση της φωτεινότητας του άστρου τους, όταν ο εξωπλανήτης παρεμβαίνει ανάμεσα σε αυτό και τη Γη.

Με τέτοιες τεχνικές, τεκμαίρεται, έμμεσα, από τους επιστήμονες η ύπαρξη ενός εξωπλανήτη ακόμα και μικρού μεγέθους.

Ελάχιστοι όμως εξωπλανήτες, όλοι μεγάλοι σε μέγεθος, έχουν παρατηρηθεί άμεσα και ο πρώτος ήταν πριν από εννέα χρόνια, πάλι από το ίδιο τηλεσκόπιο.

Ο νέος εξωπλανήτης, αν και γιγάντιος σε σχέση με τη Γη, φαίνεται πως είναι ο πιο ελαφρύς που έχει άμεσα εντοπισθεί από ένα επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο ΗD 95086 b δίπλα στο φωτεινό άστρο...