Συλλέκτης απολιθωμάτων βρήκε τα αρχαιότερα αυγά δεινοσαύρου

Τα πιο πρώιμα και αρχαιότερα έμβρυα δεινοσαύρου ανακάλυψε τυχαία το 2005 ο ερασιτέχνης συλλέκτης απολιθωμάτων Art Walen, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη δυτική Πορτογαλία, στην περιοχή Lourinhã, που είναι πλούσια σε απολιθώματα. Καθώς περπατούσε, ο συλλέκτης εντόπισε τσόφλια αυγού, τα οποία τον οδήγησαν σε μια φωλιά δεινοσαύρων. Παλαιοντολόγοι του μουσείου της περιοχής προχώρησαν σε εκσκαφή. Αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι τα αυγά ήταν καλυμμένα στην επιφάνειά τους με ένα περίεργο, κυψελοειδές υλικό, το οποίο έβλεπαν για πρώτη φορά.

Όταν εξέτασαν τα ευρήματα στο εργαστήριο τους περίμενε άλλη μια έκπληξη. Η φωλιά περιείχε έμβρυα δεινοσαύρων, τα οποία είχαν αναμειχθεί με τα λιωμένα αυγά, κάτι εξαιρετικά σπάνιο καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ελάχιστες τέτοιες ανακαλύψεις.

Αναλύοντας τα κόκαλα των εμβρύων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η φωλιά ανήκε σε τορβόσαυρο, ο οποίος ταξινομείται στα θηριόποδα όπως και ο Τυραννόσαυρος Ρεξ ή τα σύγχρονα πτηνά.

Τα δείγματα θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας γιατί συγκαταλέγονται στα πιο πρώιμα, αλλά και αρχαιότερα έμβρυα δεινοσαύρου που βρέθηκαν ποτέ.

Ο Τορβόσαυρος βρίσκεται στα πρώτα κλαδιά του γενεαλογικού δέντρου των δεινοσαύρων, δηλαδή στην αρχή της εξέλιξης των γιγάντιων ζώων.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα αυγά που εντοπίστηκαν αποτελούνται μόνο από ένα προστατευτικό στρώμα, ενώ τα αυγά των μεταγενέστερων δεινοσαύρων αποτελούνται από δυο και των σημερινών πτηνών από τρία. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.