Αστροναύτης κινδύνευσε με πνιγμό (Βίντεο)

Αυτό που ξεκίνησε σαν έναν διαστημικό περίπατο ρουτίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξελίχθηκε σε μία πάρα πολύ τρομακτική ιστορία που δεν έχει προηγούμενο. Ο ιταλός αστροναύτης Luca Parmiatano κινδύνευσε να πνιγεί από μια αναπάντεχη διαρροή νερού στο κράνος του, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο αρχηγείο της NASA στο Χιούστον. Αυτός είναι και ο λόγος που ο περίπατος του αστροναύτη Luca Parmitano και του Chris Cassidy διήρκησε μόλις 34 λεπτά αντί για έξι ή επτά ώρες που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

«Μπορώ να τους ακούσω μετά βίας και αυτοί δεν με ακούν. Είμαι μόνος. Προσπαθώ απελπισμένα να σκεφτώ ένα σχέδιο» λέει ο Ιταλός, περιγράφοντας πώς κόντεψε να πνιγεί όταν γέμισε με νερό το κράνος του στη διάρκεια ενός εφιαλτικού διαστημικού περιπάτου.

Σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, ο 36χρονος αφηγείται πώς το κράνος του άρχισε να γεμίζει νερό, περίπου μία ώρα μετά την έξοδό τους στο κενό του διαστήματος.

«Νιώθω το νερό να καλύπτει τους σπόγγους στα ακουστικά μου και αναρωτιέμαι αν θα χάσω την επικοινωνία με τους άλλους» γράφει.

«Το νερό έχει καλύψει σχεδόν τελείως την προσωπίδα, κολλάει πάνω της και εμποδίζει την όρασή μου. Το νερό καλύπτει τη μύτη μου -μια πραγματικά απαίσια αίσθηση, την οποία επιδεινώνω από τις μάταιες προσπάθειές μου να τινάξω το νερό κουνώντας το κεφάλι μου».

Έχοντας χάσει τον προσανατολισμό του, ο Parmitano πασχίζει να καταλάβει προς ποια κατεύθυνση βρίσκεται η αεροστεγής θυρίδα του σταθμού. Καταφέρνει τελικά να πιάσει το καλώδιο ασφάλειας και να το ακολουθήσει μέχρι την ασφάλεια.

Παραμένει πάντως ασαφές από πού ήρθε το νερό που γέμισε το κράνος και παραλίγο να σκοτώσει τον ιταλό αστροναύτη. Ωστόσο, ο Chris Cassidy θεωρεί ότι η διαρροή προήλθε από δυσλειτουργία στο σύστημα εξαερισμού της στολής.

Μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια η NASA έχει αναστείλει όλους τους διαστημικούς περιπάτους των αμερικανών, ευρωπαίων και ιαπώνων αστροναυτών.

Διαστημικούς περιπάτους θα συνεχίσουν στο μεταξύ να πραγματοποιούν οι ρώσοι κοσμοναύτες του ISS, των οποίων οι στολές έχουν εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό.


Πηγή