Οι νέες τεχνολογίες «απειλούν» την ειρήνη στο Διάστημα

Απειλή προς το υπάρχον status quo αποστρατικοποίησης στο Διάστημα αποτελεί η εξέλιξη των νέων δορυφορικών τεχνολογιών, καθώς και του τομέα του κυβερνοπολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται Βρετανούς ειδικούς. Η απαγόρευση της τοποθέτησης σε τροχιά και χρήσης διαστημικών όπλων ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο κενά στις εν ενεργεία συνθήκες, καθώς και η ευρεία χρήση συστημάτων GPS από ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο δημιουργούν ζητήματα, όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνδιάσκεψη στο Λονδίνο.

Ο Μαρκ Ρόμπερτς, πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που είχε διατελέσει υπεύθυνος της κυβερνητικής διαστημικής πολιτικής, είπε σχετικά πως η νομοθεσία και η πολιτική σχετικά με την «απειλή» προς το Διάστημα έχουν «μείνει πίσω» σε σχέση με την πραγματικότητα: «αν σκεφτείτε κάτι δυσάρεστο που μπορεί να συμβεί στον κυβερνοπόλεμο, κάποιος κάπου μάλλον το κάνει ήδη» δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν χώρες που αναζητούν τρόπους εξουδετέρωσης δορυφόρων μέσω κυβερνοεπιθέσεων.

Ένας από τους λόγους για τον εν λόγω κίνδυνο, κατά τον καθηγητή Σαΐντ Μοστεσάρ, του London Institute of Space Policy and Law, το οποίο διοργάνωσε τη συνδιάσκεψη, είναι η διπλή (πολιτική και στρατιωτική) χρήση πολλών δορυφόρων. «Έχουν υπάρξει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη κούρσας εξοπλισμών στο εξώτερο Διάστημα. Όλες οι χώρες ψήφισαν υπέρ, εκτός των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Συνθήκες που έχουν υπογραφεί για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο Διάστημα είναι η συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του 1967 και η συνθήκη της Σελήνης του 1979. Ωστόσο, δεν επισημαίνεται πού ακριβώς τελειώνει ο εναέριος χώρος και αρχίζει το εξώτερο Διάστημα, αν και το γενικά αποδεκτό όριο είναι τα 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Γενικότερα, οι προσεχείς ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ιδιωτική διαστημική βιομηχανία, καθώς δύο από τις πλέον δραστήριες εταιρείες του χώρου, η SpaceX και η Orbital Sciences εκτοξεύουν πυραύλους μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η SpaceX, η διάσημη πλέον εταιρεία του Έλον Μασκ, αναμένεται να πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση βελτιωμένης έκδοσης του πυραύλου Falcon 9 από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Ο πύραυλος θα φέρει φορτίο- ένα καναδικό σκάφος- ωστόσο πρόκειται κυρίως για δοκιμαστική πτήση, καθώς, όπως έγραψε ο Μασκ στο Twitter, ο συγκεκριμένος Falcon 9 διαθέτει πολλές νέες τεχνολογίες, οπότε η πιθανότητα αποτυχίας είναι «υψηλή». Από πλευράς της, η Orbital Sciences ετοιμάζεται για την πρώτη της πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εκτοξεύοντας το Cygnus για πρώτη φορά στις 17 Σεπτεμβρίου, μετά από μία επιτυχή πτήση επίδειξης τον Απρίλιο.

Το Cygnus μεταφέρει φορτίο στον Σταθμό, σε μία αποστολή παρεμφερή με αυτήν του Dragon της SpaceX. Αντίθετα από το Dragon, ωστόσο, το Cygnus δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενο, και αναμένεται να καε ί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, παίρνοντας μαζί του απορρίμματα. Η άφιξη του Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται στις 22 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει εκεί για περίπου έναν μήνα.

Το σκάφος θα εκτοξευτεί με πύραυλο Antares από το Wallops Island Flight Facility. Θα πρόκειται για την δεύτερη αποστολή της Orbital Sciences αυτό το μήνα, καθώς το Σάββατο η εταιρεία εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο Minotaur V, θέτοντας σε τροχιά το σκάφος LADEE της NASA.