Η αρχαιότερη μορφή ζωής στη Γη

Ίχνη αρχαίων μικροβιακών κοινοτήτων που έζησαν πριν 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν ερευνητές του επιστημονικού ινστιτούτου Κάρνετζι στην Ουάσιγκτον. Τα νέα απολιθώματα, που περιγράφηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Αστροβιολογίας, ίσως αποτελούν την αρχαιότερη μορφή ζωής που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στον πλανήτη. «Αυτά είναι κάποια από τα αρχαιότερα ή τα αρχαιότερα απολιθώματα που βρέθηκαν ποτέ. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα ηλικίας 3,5 δισεκατομμυρίων ετών», δήλωσε ο Robert Hazen, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη δημιουργία της Γης, σύνθετες μικροβιακές κοινότητες σε ιζήματα κατά μήκος των ακτογραμμών είχαν ήδη ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ήλιου.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τις αρχαίες μικροβιακές κοινότητες στον γεωλογικό σχηματισμό Ντρέσερ στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αρχαία μικρόβια, που πιθανότατα ήταν μωβ ή καφέ και με άσχημη μυρωδιά, ζούσαν κατά μήκος των ακτογραμμών, αγκυροβολούσαν στην άμμο με νήματα και έπαιρναν θρεπτικά συστατικά από τα ιζήματα που ξεβράζονταν στις ακτές. Το γεγονός ότι τα μικρόβια είχαν δημιουργήσει τις κοινότητές τους τόσο κοντά στη θάλασσα και τον ήλιο δείχνει ότι δεν τρέφονταν με ορυκτά από τα πετρώματα, αλλά με την ενέργεια του Ήλιου μέσω της φωτοσύνθεσης.

Η ανακάλυψη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα βακτήρια εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα συγκριτικά με ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. «Αυτό σημαίνει ότι πολύ νωρίς στην ιστορία της Γης τα μικρόβια αντί να παίρνουν την ενέργειά τους από τα πετρώματα άρχισαν να την παίρνουν από το φως του Ήλιου», δήλωσε ο δρ. Hazen.