«Λύθηκε» το πρόβλημα στην ινδική αποστολή στον Άρη

Η πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη φαίνεται ότι ξεπέρασε το πρόβλημα που εμφάνισε πριν αναχωρήσει για το κύριο σκέλος του ταξιδιού. Το σκάφος έχει πλέον αποκτήσει αρκετή ταχύτητα και δείχνει να κινείται εντός πορείας. Η Αποστολή Δορυφόρου στον Άρη, ή Mangalyaan στα ινδικά, εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου με τον πύραυλο PSLV, ο οποίος δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να στείλει το σκάφος σε μια απευθείας ταξίδι για τον Άρη. Για το λόγο αυτό το Mangalyaan προγραμματίστηκε να πραγματοποιήσει αρκετές περιφορές γύρω από τη Γη μέχρι να κερδίσει αρκετή ταχύτητα για να δραπετεύσει από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.

Τη Δευτέρα, όμως, το σκάφος απέτυχε να ολοκληρώσει μια μανούβρα με την οποία θα αύξανε την απόστασή του από τη Γη στα 100.000 χιλιόμετρα. Το πρόβλημα προκλήθηκε από δυσλειτουργία του κινητήρα, ο οποίος όμως πυροδοτήθηκε εκ νέου τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας για να διορθωθεί το ύψος και η ταχύτητα της αποστολής.

«Όλα πήγαν καλά και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η τελική τροχιά του σκάφους θα είναι γνωστή σε μερικές ώρες» δήλωσε στο κρατικό κανάλι NDTV ο Κ. Ραντχακρίσναν, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO)

Αν όλα πήγαν όλα καλά, το σκάφος θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τον τελευταίο ελιγμό γύρω από τη Γη στις 16 Νοεμβρίου, και να αναχωρήσει για το κύριο σκέλος του ταξιδιού μέχρι τον Άρη την 1η Δεκεμβρίου.

Στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει. Η επιτυχία του Μangalyaan θα τόνωνε την ινδική διαστημική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία μιας αντίστοιχης κινεζικής αποστολής το 2011.

H πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια προετοιμασίας και θα στοιχίσει συνολικά μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν δέκα φορές λιγότερο από μια αντίστοιχη αποστολή που ετοιμάζεται να εκτοξεύσει η NASA.