Αυτός ο μυστηριώδης γενειοφόρος έχει κάνει άνω κάτω Ρωσία, Ουκρανία και Αμερική

Ενας άντρας με πλούσια, γκρίζα γενειάδα, στρατιωτική στολή με το σήμα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και Καλάσνικοφ στον ώμο, προκάλεσε... πόλεμο μυστικών υπηρεσιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ποιος είναι;

Αυτός ο «φοβερός και τρομερός» Ρώσος δεν ανήκει στις ειδικές δυνάμεις. Η γαλλική Huffington Post ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του.

Ο Πόλεμος ξεκίνησε από τις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο του άγριου προπαγανδιστικού πολέμου μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, υποτίθεται, έδειχναν άντρες των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας να μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων ένοπλων στην Ανατολική Ουκρανία. Οι φωτογραφίες, τις οποίες φέρεται να έδωσε στην Ουάσινγκτον η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, δείχνουν δυο-τρία πρόσωπα με στρατιωτικές στολές, που φέρουν το σήμα των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας, να φωτογραφίζονται μαζί με φιλορώσους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ένας μυστηριώδης γενειοφόρος ο οποίος φωτογραφήθηκε αυτό το μήνα στο Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με άλλη φωτογραφία, να είναι το ίδιο πρόσωπο το οποίο βρισκόταν το 2008 στη Γεωργία κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου της χώρας με τη Ρωσία.

Τις φωτογραφίες αυτές τις δημοσίευσαν και οι New York Times, υιοθετώντας πλήρως την εκδοχή του Κιέβου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο διέψευδε τα πάντα, επιμένοντας ότι οι φωτογραφίες ήταν προϊόν φωτομοντάζ. Το BBC πάντως κράτησε τις αποστάσεις του, σημειώνοντας ότι οι φωτογραφίες από μόνες τους δεν αποδεικνύουν τίποτα. Το βρετανικό δίκτυο σχολίασε μάλιστα ότι το σήμα των ειδικών ρωσικών δυνάμεων που υποτίθεται ότι αποτελεί «αδιάσειστο στοιχείο», μπορεί να το αγοράσει οποιοσδήποτε με λίγα ρούβλια από το ίντερνετ.


Στο κοινωνικό δίκτυο Reddit, διάφοροι χρήστες έγραψαν ότι και το υποτιθέμενο καπέλο των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που φαίνεται στις φωτογραφίες, στην πραγματικότητα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και πωλείται και αυτό στο ίντερνετ. Ορισμένοι ακόμα πιο προχωρημένοι χρήστες μάλιστα καθάρισαν από τον κόκκο τις επίμαχες φωτογραφίες από την Ανατολική Ουκρανία για να τις συγκρίνουν με εκείνη του 2008 από τη Γεωργία. Βρήκαν ότι ο γενειοφόρος του χθες παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τον γενειοφόρο του σήμερα, χωρίς όμως να αποδεικνύεται με σιγουριά ότι είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ενας Κοζάκος στην Ουκρανία

Αλλο ένα χτύπημα ήρθε από το αμερικανικό περιοδικό Time, το οποίο ισχυρίζεται ότι εντόπισε τον μυστηριώδη «ρώσο πράκτορα» στην Ανατολική Ουκρανία. Ονομάζεται Αλεξάντερ Κοζάγιεφ, είναι 36 χρονών και Ρώσος, για την ακρίβεια Κοζάκος. Ο Κοζάγιεφ λέει στο περιοδικό ότι υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό, αλλά δεν πέρασε ποτέ από τις ειδικές δυνάμεις. Δραπέτευσε από τη Ρωσία τον Μάρτιο, όταν κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σε κάποιον με μαχαίρι και κατέφυγε στην Κριμαία, όπου και πέρασε στις γραμμές των φιλορώσων.

Παραδέχεται ότι ήταν μαζί με τους ένοπλους φιλορώσους που κατέλαβαν το Σλαβιάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Αρνείται ωστόσο ότι είναι ο άντρας των ειδικών δυνάμεων που φωτογραφήθηκε στη Γεωργία το 2008. «Ούτε για διακοπές δεν έχω πάει εκεί», λέει γελώντας.

Οπως φαίνεται, στα πλαίσια της προπαγάνδας τα πάντα μπορούν να συμβούν. «Γι' αυτό», σχολιάζει η γαλλική Huffington Post, «αν έχετε πλούσια γενειάδα και φοράτε καμιά φορά στρατιωτικά ρούχα, κινδυνεύετε να σας περάσουν για Ρώσο πράκτορα. Κυρίως, μην πάτε ποτέ στην Ανατολική Ουκρανία».