Το «μόριο της δυστυχίας» ανακάλυψαν Αγγλοι επιστήμονες

Τα νέα από το κόσμο της επιστήμης από ο,τι φαίνεται είναι θετικά, καθώς οι επιστήμονες της ιατρικής εταιρίας Heptares Therapeutics ανακάλυψαν το μόριο που είναι υπεύθυνο για όλα τα αισθήματα στρες και άγχους. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η πρωτεΐνη που ονομάζεται CRF1 συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη. Με την χρήση σύγχρονων μηχανών και με ισχυρές ακτίνες Χ η αγγλική εταιρία μπόρεσε να μελετήσει την υπόφυση του εγκεφάλου πολύ αποτελεσματικά και να βγάλει τα χρήσιμα συμπεράσματά της. Οι επιστήμονες εξέτασαν το πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός όταν εισέρχεται σε αυτό ποσότητα πρωτεΐνης τύπου CRF1.

Η υπεύθυνη της έρευνας Φιόνα Μάρσαλ δήλωσε ότι: «Ασθένειες που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη και το υπερβολικό άγχος, απασχολούν το 25% του συνόλου των ενηλίκων. Αυτό που όμως δεν καταλαβαίνουμε, είναι ότι αυτές οι ασθένειες δεν είναι τίποτα άλλο από πρωτεΐνες που ελέγχουν το μυαλό. Μια από αυτές είναι η CRF1».

Στις δηλώσεις τις πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι ερευνητές προσπαθούν να «καταλάβουν» καλύτερα τη λειτουργία των πρωτεϊνών, ώστε να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα τις καταπολεμά. Αναφέρει πως έχει εντοπίσει μια «ρωγμή» σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι ιδανική ώστε να κατευθύνουν μόρια ειδικά σχεδιασμένα για την καταπολέμηση της CRF1.

Επόμενος στόχος της εταιρίας είναι η χρησιμοποίηση της ίδιας μεθόδου για ανίχνευση μορίων που εμπλέκονται στο διαβήτη τύπου 2, με την ελπίδα κάποια μέρα να βρεθεί ένα φάρμακο που θα μπορεί να ληφθεί από το στόμα, σε αντίθεση με τις τωρινές μεθόδους αντιμετώπισης της ασθένειας που είναι ανυπόφερτες.