Η «χρυσή» αλήθεια του Ελ Ντοράντο

Την αλήθεια πίσω από το Ελ Ντοράντο φιλοδοξεί να αποκαλύψει μία νέα έκθεση που πρόκειται να φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στο Βρετανικό Μουσείο. Το Ελ Ντοράντο στην πραγματικότητα αναφερόταν σε ένα τελετουργικό που γινόταν σε μία λίμνη κοντά στη σημερινή Μπογκοτά στην Κολομβία, όπου ο νέος ηγέτης μιας από τις φυλές ιθαγενών της περιοχής καλυπτόταν με σκόνη χρυσού πριν βουτήξει στο νερό.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντικείμενα που βρέθηκαν στη λίμνη και χρονολογούνται στην εποχή πριν την άφιξη των Ισπανών το 16ο αιώνα. Μεταξύ αυτών είναι ένα δοχείο, φτιαγμένο από χρυσό και λευκόχρυσο, όπου έβαζαν σκόνη λάιμ και φύλλα κοκαΐνης και στη συνέχεια μασούσαν το μείγμα.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Elisenda Vila Llonch εξηγεί πως η κοκαΐνη είχε αξία διότι έδινε σε όσους την έπαιρναν τη δύναμη να εργαστούν σε μεγάλο υψόμετρο και πολύ ψυχρά κλίματα και περιόριζε την πείνα.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι επίσης κοσμήματα και χρυσές μάσκες τις οποίες φορούσαν στις τελετές ταφής.

«Η αρχαία Κολομβία συναρπάζει τον έξω κόσμο παρότι πολύ λίγα είναι αυτά που γνωρίζουμε για τους μοναδικούς πολιτισμούς της», σημειώνει ο διευθυντής του μουσείου Neil MacGregor. «Η έκθεση θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν αυτούς τους εντυπωσιακούς πολιτισμούς της προ-ισπανικής Νότιας Αμερικής και να γνωρίσουν το θρύλο του Ελ Ντοράντο μέσω των εκθεμάτων».

Η έκθεση «Beyond El Dorado: power and gold in ancient Colombia» θα παρουσιαστεί από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 23 Μαρτίου.