Bλάβη στο πρώτο κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη

«Μηχανικό πρόβλημα» που εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο απειλεί το κινεζικό ρομπότ Yutu καθώς ετοιμάζεται να πέσει για ύπνο στη διάρκεια της μακράς σεληνιακής νύχτας. Οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες, φαίνεται όμως ότι το ρομπότ έχει ελπίδα. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια, μια σημαντική επιτυχία στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα. Η βλάβη στο Yutu βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας και απασχόλησε ακόμα και την ημερήσια συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι το όχημα «θα επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του».

Το «πρόβλημα μηχανικού ελέγχου» φαίνεται ότι σχετίζεται με τη διαδικασία που θέτει το ρομπότ σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία στους -180 βαθμούς.

Το ρομπότ είχε επιζήσει την πρώτη του σεληνιακή νύχτα, στη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να παράγει ενέργεια με τους ηλιακούς συλλέκτες και βασίζεται σε μια γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων για να κρατά ζεστά τα ευαίσθητα όργανά του.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν διευκρίνισαν τη φύση του προβλήματος, ωστόσο ερασιτέχνες που παρακολουθούν την αποστολή εικάζουν στο Διαδίκτυο ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε το δίπλωμα ενός ηλιακού συλλέκτη, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος ορισμένα όργανα.

Η κατάσταση του ρομπότ θα είναι πιο σαφής όταν ανατείλει ο Ήλιος σε περίπου δύο εβδομάδες.
Το Yutu («κουνέλι από ιαδεΐτη») παίρνει το όνομα ενός μυθικού κουνελιού που ζει στο φεγγάρι μαζί με τη θεά Τσανγκ-ε.

Ήταν προγραμματισμένο να εξερευνήσει τον Κόλπο της Ίριδας (Sinus Iridium), μια μεγάλη ηφαιστειακή λεκάνη με έδαφος επίπεδο και σχεδόν καθόλου μεγάλες πέτρες, με ταχύτητα γύρω στα 200 μέτρα την ώρα.

Η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το Yutu προγραμματίζεται να λειτουργήσει για ένα χρόνο. Σχεδιάστηκε να παρακολουθεί το τροχοφόρο ρομπότ και παράλληλα να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων.

Οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται στην αποστολή ανοίγουν τώρα το δρόμο για μια μελλοντική αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ίσως και για μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2020. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.
Πηγή