Σ. Χόκινγκ: Τελικά οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες

Τελικά μια μαύρη τρύπα δεν είναι τόσο μαύρη και τρώει πολλά στο πέρασμά της αλλά όχι και όλα... Νερό στο κρασί της... θεωρίας του ρίχνει ο γνωστός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Ένας από τους πατέρες της σύγχρονης θεωρίας των μαύρων τρυπών επανέρχεται και αμφισβητεί ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αρχές της ίδιας του της θεωρίας. Στην ουσία, τολμά να υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες, τουλάχιστον όπως τις πίστευαν οι επιστήμονες ως τώρα. Με μια... αιρετική επιστημονική προδημοσίευση -που όμως ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επίσημο επιστημονικό περιοδικό- ο Βρετανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι η περίμετρος μιας μαύρης τρύπας, ο λεγόμενος και "ορίζοντας γεγονότων", είναι ασύμβατος με την κβαντική θεωρία και συνεπώς δεν υφίσταται. Στη θέση του, ο Χόκινγκ αντιπροτείνει έναν "φαινομενικό ορίζοντα", μια επιφάνεια κατά μήκος της οποίας το φως δεν εμποδίζεται για πάντα να "δραπετεύσει" από το εσωτερικό της μαύρης τρύπας.

Ο κ. Χόκινγκ ζητά λοιπόν να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της μαύρης τρύπας. Όπως λέει πρέπει να καταργηθεί ο... αναπόδραστος ορίζοντας των γεγονότων με έναν πιο... διαλλακτικό "φαινομενικό ορίζοντα".

Παραδέχεται βέβαια ότι μια ολοκληρωμένη θεωρία για το τι είναι η μαύρη τρύπα και πώς δουλεύει θα προκύψει μόνον εφόσον υπάρξει μια πλήρης θεωρία περί βαρύτητας και που να τη συνδέει με τις άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης και του Διαστήματος, κάτι που η ανθρώπινη επιστήμη και νόηση δεν έχει ακόμη καταφέρει.

Η νέα εργασία του Χόκινγκ με τον κάπως ασυνήθιστο τίτλο "Διατήρηση πληροφορίας και πρόβλεψη καιρού για τις μαύρες τρύπες", αναμένεται να αναζωπυρώσει τις διαμάχες μεταξύ των φυσικών για τη φύση και τη λειτουργία των μαύρων οπών. Ο βασικός ισχυρισμός του είναι πως οι κβαντικές επιπτώσεις γύρω από μια μαύρη τρύπα υποχρεώνουν τον χωροχρόνο να κυματίζει τόσο πολύ έντονα, που είναι αδύνατο να υπάρχει ένα τόσο σαφώς προσδιορισμένο σύνορο, όπως ο ορίζοντας γεγονότων.