"Θησαυρός" έφερε συνωστισμό σε βρετανική ακτή

Ασυνήθιστα γεμάτη από κόσμο είναι πλέον μία ακτή του Ντόρσετστη Μ. Βρετανία, αφότου ερασιτέχνης παλαιοντολόγος ανακάλυψε πρόσφατα απολίθωμα ενός ιχθυοσαύρου αξίας 15.000 λιρών, καθώς οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές από Βρετανούς που ευελπιστούν να έχουν την ίδια τύχη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, στην ακτή φτάνουν καθημερινά Βρετανοί από όλη τη χώρα προκειμένου να κάνουν τη δική τους έρευνα, με την ελπίδα να βρουν κάτι που θα πουλήσουν αργότερα σε επιτήδειους που προωθούν τα ευρήματα σε πλούσιους ιδιώτες μέσω μίας μαύρης αγοράς. Τον «πυρετό» προκάλεσε ο Άλαν Σάξον, ο οποίος βρήκε τον σκελετό του ιχθυόσαυρου – έναν σκελετό 1,5 μέτρου σχεδόν άθικτο.

Ο επαγγελματίας θηρευτής απολιθωμάτων, Πωλ Κρόσλι, ανέφερε στο BBC: «Κυκλοφόρησε η φήμη ότι η περιοχή είναι η πρωτεύουσα του κυνηγιού απολιθωμάτων αυτή τη στιγμή έτσι βλέπουμε στις ακτές πολύ περισσότερο κόσμο από το συνηθισμένο. Η συμβουλή μας είναι ο κόσμος να προσέχει και να κάνει έρευνα όταν έχει πέσει η παλίρροια και επίσης να μην πλησιάζουν σε γκρεμούς και σημεία επικίνδυνα για κατολίσθηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα απολιθώματα είναι μία πολύ επικερδής επιχείρηση, όχι πάντα νόμιμη, καθώς οι προϊστορικοί θησαυροί καταλήγουν συχνά όχι σε μουσεία αλλά σε τοίχους εταιρειών, σε επαύλεις ρώσων ολιγαρχών ή – σε μία περίπτωση – σε πισίνα ιάπωνα εκατομμυριούχου.