Ανακρίθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες επειδή φορούσε Google Glass στο σινεμά

Ένας άνδρας ο οποίος φορούσε Google Glass σε σινεμά στο Οχάιο ανακρίθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Το συγκεκριμένο άτομο – σύμφωνα με την Washington Post, το όνομά του είναι Τιμπέριου Ουνγκουρενάου - έστειλε αναφορά του περιστατικού στο Gadgeteer, σύμφωνα με την οποία πήγε σε σινεμά στο Κολούμπους του Οχάιο το Σάββατο για να δει ταινία με τη γυναίκα του. Όπως λέει ο ίδιος, είχε κλειστή τη συσκευή, αλλά συνέχισε να τη φορά καθώς περασμένοι πάνω της είναι οι κανονικοί (διορθωτικοί/ οπτικοί) φακοί των γυαλιών του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Washington Post, οι πράκτορες υπάγονταν στο τμήμα Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) του υπουργείου, που είναι αρμόδιο για θέματα διεθνούς πειρατείας, σε συνεργασία με την κινηματογραφική βιομηχανία. Στελέχη της ΜΡΑΑ που βρίσκονταν ήδη στο σινεμά επικοινώνησαν με τις αρχές όταν διαπίστωσαν ότι κάποιος βρισκόταν στην αίθουσα με μια συσκευή καταγραφής.

Εκπρόσωπος του ICE επιβεβαίωσε το περιστατικό στην εφημερίδα, την Τρίτη, αναφέροντας ότι ο άνδρας που εντοπίστηκε με τη συσκευή απάντησε με τη θέλησή του σε ερωτήσεις και επιβεβαίωσε ότι φορούσε τη συσκευή για οπτικούς λόγους και όχι για σκοπούς καταγραφής, οπότε δεν έγιναν περαιτέρω ενέργειες.

Αρχικά στην αναφορά του ο Ουνγκουρενάου έκανε λόγο για πράκτορες του FBI, ωστόσο κατόπιν έρευνας του ιδίου διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ανθρώπους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, κάτι που, όπως προαναφέρθηκε, επιβεβαιώθηκε αργότερα.

Περιγράφοντας το περιστατικό, ο παθών αναφέρει ότι, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της ταινίας (Jack Ryan: Shadow Recruit), ένας άνδρας τον πλησίασε, έδειξε ένα σήμα με «κάποιου είδους ασπίδα πάνω», τράβηξε το Google Glass από το κεφάλι του και του είπε να τον ακολουθήσει έξω αμέσως.

«Ήταν αρκετά ντροπιαστικό, και έξω από το σινεμά βρίσκονταν περίπου 5-10 αστυνομικοί και άνδρες της ασφαλείας του εμπορικού κέντρου. Από τη στιγμή που δεν συγκράτησα το όνομά του μέσα στην αίθουσα, ζήτησα να ξαναδώ το σήμα του, ρώτησα ποιο ήταν το πρόβλημα και ζήτησα να μου επιστρέψουν το Glass». Όπως προσθέτει, η απάντηση ήταν ότι ανήκουν σε ομοσπονδιακή υπηρεσία και πιάστηκε να καταγράφει παράνομα την ταινία.

Μετά από 20-30 λεπτά έξω από το σινεμά, ο άνδρας και η γυναίκα του μεταφέρθηκαν σε δύο ξεχωριστά δωμάτια στο εμπορικό κέντρο. Ακολούθησε χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι πράκτορες του έλεγαν ότι δεν έχει συλληφθεί και ότι πρόκειται για «εθελοντική συνέντευξη», αλλά εάν επέλεγε να μη συνεργαστεί «μπορεί να του συνέβαιναν κακά πράγματα».

Όπως αναφέρει, τους είπε επανειλημμένα ότι δεν κατέγραφε τίποτα, και προθυμοποιήθηκε να τους το αποδείξει, ωστόσο δεν του επετράπη να αγγίξει τη συσκευή «από φόβο μήπως διαγράψει τα δεδομένα». Επίσης, ερωτήθηκε πού βρήκε τη συσκευή, απαντώντας ότι είχε υποβάλει πολλές φορές αίτηση για να επιλεγεί στο «εξερευνητικό πρόγραμμα» (explorer program) της εταιρείας, που τελικά έγινε δεκτή.

Στη συνέχεια μπήκε στο δωμάτιο κάποιος με ένα laptop και ένα καλώδιο USB, ο οποίος και σύνδεσε την επίμαχη συσκευή στον υπολογιστή, κοιτώντας τα περιεχόμενά της. Ακολούθησε έρευνα και του τηλεφώνου του, και «πέντε λεπτά μετά συμπέραναν ότι δεν είχα κάνει κάτι επιλήψιμο».

Σύμφωνα με τον Ουνγκουρενάου, κάποια στιγμή μπήκε στο δωμάτιο ένας άνθρωπος που συστήθηκε ως Μπομπ Χόουπ, είπε ότι ήταν από την «Ένωση Ταινιών» (Μovie Association – αναφορά στην Motion Picture Association of America, MPAA) και ότι έχουν πρόβλημα με την πειρατεία στο συγκεκριμένο σινεμά και με τη συγκεκριμένη ταινία. Στο τέλος, του πρόσφερε δωρεάν εισιτήρια «για να μπορέσει να ξαναδεί την ταινία», ζητώντας του συγνώμη για το περιστατικό και λέγοντας ότι η αρχική κλήση είχε γίνει από το σινεμά προς αυτόν, οπότε ο ίδιος με τη σειρά του ενημέρωσε τις αρχές.

«Πιστεύω ότι μέχρι οι άνθρωποι να εξοικειωθούν με το Google Glass και να καταλάβουν τι είναι, καλύτερα να μην το φορά κανείς στο σινεμά» συμπεραίνει ο παθών.
Πηγή