Κράνος με ενσωματωμένο σύστημα HUD (Βίντεο)

Η DARPA, ο ερευνητικός βραχίονας του αμερικανικού Πενταγώνου, ανέπτυξε ένα πρωτότυπο που δίνει στον πεζό στρατιώτη έναν τύπο κράνους που ενσωματώνει ένα HUD (Head Up Display), αντίστοιχο με των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

Μέσω του συστήματος «επαυξημένης πραγματικότητας» της DARPA οι στρατιώτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο και θα παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης φιλικών ή εχθρικών δυνάμεων, σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα με τον τίτλο ULTRA-Vis (Urban Leader Tactical Response, Awareness & Visualzation) δεν «παρεμβαίνει» στην όραση του στρατιώτη, κάτι το οποίο αποτελούσε και κύρια απαίτηση των προδιαγραφών του Στρατού. Αντίθετα, οι πληροφορίες προβάλλονται στο πραγματικό οπτικό πεδίο μέσω ολογραφικής οθόνης.

Σύμφωνα με την DARPA το σύστημα είναι ελαφρύ, έχει χαμηλές απαιτήσεις παροχής και κατανάλωσης ενέργειας, ενώ με το ολογραφικό σύστημα απεικόνισης ο χρήστης μπορεί να έχει πραγματική οπτική επαφή με τα αντικείμενα και ακριβή προσανατολισμό.



Μέσω του ULTRA-Vis ο χρήστης μπορεί να «δει» την τοποθεσία στην οποία μπορεί να βρίσκονται άλλες δυνάμεις, οχήματα αεροσκάφη κλπ, ακόμη και όταν δεν έχει πραγματική οπτική επαφή με όλα αυτά. Επιπρόσθετα, μέσω του συστήματος μπορεί να γίνει χρήση συστημάτων επικοινωνιών, σε τακτικό επίπεδο.

Αντίστοιχα συστήματα χρησιμοποιούνται από τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, όπου πληροφορίες και παράμετροι της πτήσης προβάλλονται απευθείας σε ενσωματωμένη οθόνη στην κάσκα του χειριστή.

Το σύστημα Ultra-Vis αποτελεί ένα κοινό πρόγραμμα των Applied Research Associates και BAE Systems, ενώ το κόστος της κάθε μονάδας θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των παραγγελιών που θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, στόχος είναι το τελικό κόστος να διατηρηθεί κάτω από τα 10.000 δολάρια.

Το κράνος με το ενσωματωμένο σύστημα Ultra-Vis ήταν ανάμεσα στα περισσότερα από 100 projects και 29 ερευνητικά προγράμματα που επιδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της DARPA Demo Day, που πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.