Χειρόγραφες σημειώσεις του Μαρτίνου Λούθηρου ανακαλύφθηκαν σε βιβλιοθήκη

Ιδιόχειρες σημειώσεις του Μαρτίνου Λουθήρου, ιδρυτή του Προτεσταντισμού, ανακάλυψε η φιλολογική έρευνα στην βιβλιοθήκη του Δούκα Αυγούστου στο Βόλφενμπιτελ στη βόρειο Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε από το ίδρυμα. Οι σημειώσεις, γραμμένες στο περιθώριο ενός ποιήματος και ενός χρονικού, ανακαλύφθηκαν από τον Γερμανό καθηγητή Θεολογίας Ούλριχ Μπούμπενχαϊμερ. «Αυτές ανήκουν στο σώμα των παλαιοτέρων σημειώσεων του Λουθήρου οι οποίες σώζονταν», επισήμανε στην ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη, η οποία διατηρεί μία εξόχως πλούσια συλλογή μεσαιωνικών χειρογράφων, κωδίκων και βιβλίων της εποχής της Μεταρρύθμισης.

Συνολικά, πρόκειται για περίπου μία δωδεκάδα από σημειώσεις που κατέγραψε ο Λούθηρος την εποχή που φοιτούσε στην Ερφούρτη (ανατολική Γερμανία) στις αρχές του ΙΣΤ’ αιώνα. Αυτές εστιάζονται ιδιαιτέρως στην έννοια fides (πιστός, στα Λατινικά) και στα πεπραγμένα μίας Αγίας από την πατρίδα του, της Ελισάβετ της Θουριγγίας, της οποίας καταγράφει την ημερομηνία γέννησης και θανάτου.

Γεννημένος το 1843 και με ημερομηνία θανάτου το 1546, ο Μαρτίνος Λούθηρος υπήρξε μέγας θρησκευτικός μεταρρυθμιστής και ένας από τους πρώτους και σημαντικότερους συγγραφείς στη γερμανική γλώσσα. Ο Μαρτίνος Λούθηρος μετέφρασε για πρώτη φορά τη Βίβλο στην καθομιλουμένη.

Ο Λουθηρανισμός εξαπλώθηκε στη Βόρειο και Κεντρική Γερμανία, χάρη στην έμπρακτη υποστήριξη των τοπικών πριγκίπων που αντιτάσσονταν στην παπική εξουσία, στη βόρεια Αλσατία και στις Σκανδιναβικές χώρες.