Μια δεκάρα αξίας... 3.000 ευρώ

Μια δεκάρα του 1919, που τότε θεωρήθηκε ένα άχρηστο κομμάτι μετάλλου, μπορεί να πουληθεί τώρα εκατοντάδες χιλιάδες φορές πάνω από την αρχίκη της αξία, φτάνοντας μέχρι και τα 3.000 ευρώ. Η πένα στερλίνας αυτή είχε κατασκευαστεί κατά λάθος από ένα μίγμα χαλκού και νικελίου, αντί για χαλκό μόνο και πλέον είναι η μοναδική που υπάρχει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, πίσω στο 1919 το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου ανέλαβε το εργοστάσιο Kings Norton Metal στο Μπέρμινγκχαμ, το οποίο έκοβε τις πένες στερλίνας για τις αποικίες της Βρετανίας στη Δυτική Αφρική, στη Γκάνα, τη Νιγηρία, τη Σιέρρα Λεόνε και την Γκάμπια


Κατά την παραγωγή μιας παρτίδας έγινε ένα λάθος και κατασκευάστηκαν δύο δεκάρες με λανθασμένο μίγμα μετάλλων. Η μία ρίχτηκε ξανά στους φούρνους, ενώ τη δεύτερη κράτησε ένας μηχανικός.

Το κέρμα αυτό πέρασε στη συνέχεια σε έναν τοπικό βιομήχανο, τον Francis Edward Brown, και παρέμεινε από τότε στην οικογένειά του. Συνοδεύεται από ένα γράμμα του ιδίου, στο οποίο περιγράφει πώς αυτό είναι «το μοναδικό του κόσμου».

Το χαρτί που αποδεικνύει την ιστορία του κέρματος θα βγει επίσης στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Woolley and Wallis.

Το 1919, προσθέτει το άρθρο, μία στερλίνα υποδιαιρούνταν σε 240 πένες.