Οι Νεάντερταλ έφτιαχναν μεζονέτες!

Άλλη μια ανακάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν ένα περιορισμένης νοημοσύνης είδος που ζούσε σε πρόχειρα καταλύματα και απλά έτρωγε και κοιμόταν. Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι Νεάντερταλ είχαν ανεπτυγμένη νοημοσύνη, έφτιαχναν πολύπλοκα εργαλεία ενώ είχαν ακόμη και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι μπορούσαν να κατασκευάσουν κατοικίες. Τώρα διαπιστώνεται ότι οι Νεάντερταλ που ζούσαν σε σπηλιές τις διαμόρφωναν με τρόπο ανάλογο με εκείνον που το κάνει και ο σύγχρονος άνθρωπος. Δημιουργούσαν ξεχωριστούς χώρους με συγκεκριμένες χρήσεις όπως για παράδειγμα, υπνοδωμάτια, σαλόνι και κουζίνα.

Η πέτρινη «μεζονέτα»

Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ανασκαφές σε μια περιοχή της βορειοδυτικής Ιταλίας όπου εντοπίστηκαν μετά από κατάρρευση σπήλαια όπου διέμεναν κάποτε άνθρωποι. Ανακάλυψαν ένα σπήλαιο που όπως αποδεικνύεται ήταν στην πραγματικότητα μια… μεζονέτα που είχαν δημιουργήσει κάποιοι Νεάντερταλ.

Το σπήλαιο ήταν χωρισμένο σε διάφορα επίπεδα. Το ψηλότερο επίπεδο χρησιμοποιούνταν ως κουζίνα αλλά και ως χώρος όπου γίνονταν διάφορες εργασίες όπως επισκευές εργαλείων κ.α. Το μεσαίο επίπεδο χρησιμοποιούνταν ως σαλόνι και υπνοδωμάτιο ενώ το πρώτο επίπεδο που βρισκόταν η είσοδος λειτουργούσε ως ένα είδος χολ στο οποίο οι Νεάντερταλ δεν περνούσαν πολύ χρόνο. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στο πρώτο επίπεδο οι κάτοικοι εναπόθεταν διάφορα αντικείμενα είτε για να μην πιάνουν χώρο στο υπόλοιπο… σπίτι είτε για να τα βρίσκουν εύκολα αφού το πρώτο επίπεδο ήταν εκείνο που είχε το περισσότερο φως.

«Η αντίληψη που υπήρχε ήταν πώς οι Νεάντερταλ δεν ζούσαν σε οργανωμένους χώρους και ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ήταν αυτός που προχώρησε στη δημιουργία οργανωμένων κατοικιών. Οπως φαίνεται τελικά οι Νεάντερταλ δεν ζούσαν κάπου όπου τα έκαναν όλα στο ίδιο σημείο και πετούσαν εκεί ατάκτως τα πράγματα τους αλλά αντίθετα θεωρούσαν πολύ σημαντική την οργάνωση του χώρου στον οποίο ζούσαν» αναφέρει ο Τζούλιεν Ρίελ Σαλβατόρε, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Canadian Journal of Archaeοlogy»