Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ροχανί

Για την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με το Χασάν Ροχανί. Οι δύο ηγέτες μίλησαν ακόμη για την κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για τρέχοντα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στη Συρία και το πλαίσιο των προετοιμασιών της διάσκεψης 'Γενεύη 2' και η εφαρμογή των συμφωνιών που αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», επισημαίνει η ρωσική προεδρία σε ανακοίνωσή της. Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε σήμερα, ημέρα κατά την οποία εκπρόσωποι του Ιράν και της Ε.Ε. συναντώνται στη Γενεύη για να οριστικοποιήσουν την υλοποίηση της προσωρινής συμφωνίας που επετεύχθη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη στις 24 Νοεμβρίου στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας «5+1» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία- συν τη Γερμανία) συνιστά μια σημαντική διπλωματική πρόοδο. Αυτή προβλέπει έναν περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν για περίοδο έξι μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα αυτή.

Την ίδια ώρα όσον αφορά τη συριακή κρίση, το Ιράν δεν βρίσκεται στον κατάλογο αυτών που προσεκλήθησαν από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε χθες υπέρ μιας συμμετοχής του Ιράν στη διάσκεψη αυτή, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «Γενεύη 2», κατά την οποία θα συζητηθεί μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.