Ξύπνησε από τον βαθύ ύπνο ο κυνηγός κομητών Rosetta (Βίντεο)

Έπειτα από μια δεκαετία περιπέτειας στο Διάστημα, η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta ξύπνησε από την κατάσταση αναμονής ενόψει της ιστορικής άφιξής της στον κομήτη-στόχο. Το ηλεκτρονικό «ξυπνητήρι» του σκάφους σήμανε το μεσημέρι ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, πέρασαν όμως αρκετές ώρες μέχρι να έρθει η επιβεβαίωση. Αν όλα πάνε καλά, το Rosetta της ευρωπαϊκή υπηρεσίας ESA θα γίνει φέτος το πρώτο σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από έναν κομήτη και το πρώτο που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί.H αποστολή εκτοξεύτηκε το 2004 και ακολούθησε μια περίπλοκη διαδρομή που το έφερε κοντά στους εσωτερικούς πλανήτες, καθώς και στους αστεροειδείς Στάινς το 2008 και Λουτεσία το 2009.


Η πορεία του Rosetta από την εκτόξευση μέχρι την άφιξη στον στόχο του

Το 2011 τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, καθώς βρισκόταν πλέον υπερβολικά μακριά από τον Ήλιο για να μπορεί να αντλήσει ενέργεια με τους ηλιακούς συλλέκτες του.

Το σκάφος προγραμματίζεται να φτάσει τον Αύγουστο το στόχο του, τον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο, διαμέτρου περίπου 300 μέτρων. Θα περάσει αρκετές εβδομάδες χαρτογραφώντας το σώμα και θα κορυφώσει την αποστολή το Νοέμβριο, οπότε θα απελευθερώσει τη μικρή συσκευή Philae, η οποία θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη.

Το Rosetta ήταν προγραμματισμένο να αφυπνιστεί στις 12.00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα. Πέρασαν όμως αρκετές ώρες μέχρι να ζεστάνει τα όργανά του, να βρει την Γη στον ουρανό και να στρέψει προς αυτή την κεραία του.

Η πρώτη επιβεβαίωση

Το Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έλαβε την πρώτη επιβεβαίωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας -έναν απλό συνεχή τόνο- στις 20.16 Ελλάδας.

Οι κομήτες, ή «διαστημικές χιονόμπαλες» όπως τις αποκαλούν πολλοί ερευνητές, αποτελούνται από σκόνη και πάγους και πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Η αποστολή Rosetta θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών από τις οποίες σχηματίστηκαν οι πλανήτες και ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό στη Γη.