Μια δορυφορική ματιά στα ακατοίκητα νησάκια των Χανίων

Το ραντάρ ενός ιαπωνικού δορυφόρου στρέφεται στη δυτική Κρήτη και τις έρημες νησίδες του νομού Χανίων. Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα, Θοδωρού και Ποντικονήσι. Η ίδια η πόλη των Χανίων ξεχωρίζει κάτω δεξιά στην εικόνα από τις ανακλάσεις που δημιουργούν στο ραντάρ οι μεταλλικές κατασκευές της πόλης. Στο κέντρο της εικόνας βρίσκεται η χερσόνησος Ροδωπού, με μήκος 8 χιλιόμετρα και πλάτος 5. Μικρά χωριά διακρίνονται ως κουκκίδες στο νότιο τμήμα, το βόρειο όμως τμήμα, γεμάτο γκρεμούς και βράχια, είναι ακατοίκητο και έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη τοποθεσία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Corine.

Δυτικά της Ροδωπού βρίσκεται η χερσόνησος της Γραμβούσας με δύο μικρά νησάκια στα αριστερά της. Την Ήμερη Γραμβούσα στα νότια και την Άγρια Γραμβούσα στα βόρεια. Και οι δύο νησίδες είναι σήμερα ακατοίκητες, στην Ήμερη Γραμβούσα βρίσκονται τα ερείπια ενός ενετικού κάστρου και των οικισμών στους οποίους κατέφυγαν οι Κρήτες αντάρτες τη δεκαετία του 1820.

Πολύ πιο δυτικά, νότια των Αντικυθήρων, βρίσκεται το επίσης έρημο Ποντικονήσι. ενώ στα δεξιά της εικόνας, ανατολικά της χερσονήσου της Ροδωπού, διακρίνεται η ακατοίκητη νησίδα του Αγίου Θεοδώρου, με τα ερείπια ενός ακόμα ενετικού κάστρου στο υψηλότερο σημείο. Λίγα μέτρα πιο βόρεια βρίσκεται ένα ακόμα μικρότερο νησάκι, το Γλαράκι, και οι ντόπιοι συχνά αποκαλούν και τα δύο νησιά μαζί «τα Θεοδωρού».

Η εικόνα συνδυάζει τρεις επιμέρους λήψεις με το ραντάρ του ιαπωνικού δορυφόρου ALOS το 2010.