Κρήτη: υπερσύγχρονο εργαλείο παρακολουθεί γιγάντιες «μαύρες τρύπες»

Ένα υπερσύγχρονο όργανο τέθηκε σε λειτουργία στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, στον Ψηλορείτη, στο Ρέθυμνο. Το όργανο ονομάζεται RoboPol (Ρομποτικό Πολωσίμετρο) και τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων του Αστεροσκοπείου, ώστε οι επιστήμονες να μελετήσουν τα φαινόμενα γύρω από τις τεράστιες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των κβάζαρ. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το RoboPol παράγει χωρίς κινούμενα μέρη πάνω στον δέκτη (CCD) τέσσερα συμμετρικά είδωλα του ίδιου αντικειμένου.

Η σχετική φωτεινότητα των ειδώλων εξαρτάται από το ποσοστό γραμμικής πόλωσης του φωτός και την κατεύθυνση πόλωσής του.

Η ταυτόχρονη παραγωγή και των τεσσάρων ειδώλων που απαιτούνται για μέτρηση της πόλωσης είναι μοναδική καινοτομία του RoboPol παγκοσμίως και επιτρέπει ταχύτερη και ακριβέστερη μέτρηση.

Σημειώνεται ότι για τα επόμενα τρία χρόνια το RoboPol θα καταγράφει την φωτεινή εκπομπή από 100 και πλέον μπλέιζαρ (blazars).

Τα μπλέιζαρ είναι πολύ ξεχωριστά κβάζαρ, τα οποία έχουν μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο τους με μάζα έως και δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας, και εκτοξεύουν τεράστιους πίδακες εκροής, οι οποίοι «στοχεύουν» τη Γη.

Το υπερσύγχρονο εργαλείο θα δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν πώς συμπεριφέρεται η ύλη σε ακραίες ταχύτητες.

Το πολωσίμετρο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Κοινοπραξία RoboPol, μια διεθνή συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, το California Institute of Technology στις ΗΠΑ, το Max-Planck Institute for Radioastronomy στη Γερμανία, το Nicolaus Copernicus University στην Πολωνία, και το Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics, στην Ινδία.