Ο νέος Superman δανείζεται πολλά από την ιστορία του Χριστού

Σύμφωνα με το παραγωγό Zack Snyder, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η σύγκριση. «Νομίζω ότι η σχέση μεταξύ του Ιησού και του Superman δεν είναι ένα πράγμα που εφευρέθηκε σε αυτήν την ταινία, είναι ένα πράγμα που έχουμε δει από τη δημιουργία του Σούπερμαν», λέει ο Snyder (γνωστός από τους «300»). Στην πάνω φωτογραφία: Αυτή είναι η αφίσα της ταινίας για το νέο Superman 2013 - "Man of Steel". Είναι μια άμεση αναφορά στην επιστροφή του Ιησού Χριστού κατά στη Δευτέρα Παρουσία - «Ιδού, έρχεται με τα Ιδού, έρχεται μετά των νεφελών, και θέλει ιδεί αυτόν πας οφθαλμός». (Αποκάλυψη 1:7)

«Όταν μιλάς για μυθολογία, θέλεις να τονίσεις τη σημασία ενός χαρακτήρα, ή την καταλληλότητα της στιγμής, να είναι σε θέση να αντλήσει από τους λαούς “συλλογικές εμπειρίες”. Το εάν εσείς προσωπικά ή κάποιος άλλος βλέπει εδώ μια ιστορία του Χριστού ή κάποιος όχι, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι την ταινία με διαφορετικό τρόπο, ή μπορεί να κάνει τα γεγονότα στην ταινία πιο προσωπικά, ή να κάνει τη μυθολογικά σημεία της ταινίας πιο έντονα.

«Για μένα προσωπικά, πιστεύω ότι το μυθολογικό μέρος της ιστορίας - και υπάρχουν εξίσου και άλλες ομοιότητες - αλλά αν δείτε αυτήν την ιστορία που μοιάζει του Χριστού μέσα σε αυτή, πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει ως μια μεταφορά για να δείτε ότι ο Σούπερμαν αγωνίζεται με ένα τρόπο που θα μπορούσε να υπάρχει ένα άλλο στρώμα σε αυτό που μπορούμε να αντλήσουμε από άλλες εμπειρίες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ιδέα που θέλει να ακυρώσει μια άλλη».

Και σύμφωνα με τον σεναριογράφο David Goyer (φωτο), δεν είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός Superman.

Λέει ο Goyer (ο οποίος είναι Αμερικανο-Εβραίος) : «Εμείς δεν καταλήξαμε σε αυτές τις αναφορές περί Superman ότι μοιάζει στον Χριστό - αυτό είναι κάτι που είναι ήδη ενσωματωμένο στον χαρακτήρα από την αρχή, είπε. «Αλλά και ο θρύλος του Μωυσή, (ταιριάζει), σαφώς, όλη η ιστορία με τους γονείς του να τον εγκαταλείπουν και να τον στέλνουν μακριά...».
«Σε ένα διαστημόπλοιο από σπαρτά!», λέει ο Snyder, . «Αυτή ήταν η αρχική ιδέα, αλλά στη συνέχεια είπαμε « αυτό είναι τρελό! Θα καεί, δεν έχει κανένα νόημα».

«Επίσης, εστιάσαμε στο Γκιλγκαμές και στον Beowulf ...» πρόσθεσε ο Goyer. «Όποιος και αν είναι», καταλήγει ο Snyder.

ΚΟ: Δημιουργοί του Superman είναι οι Αμερικανο-Εβραίοι Jerry Siegel (συγγραφέας) και Joe Shuster (σχεδιαστής) που το 1938 εξέδωσαν με την ‘DC Comics’ το ‘Man of Steel’ (‘Ο Άνθρωπος από Ατσάλι’) μέσα από τις σελίδες του Action Comics #1. O Σούπερμαν ενσαρκώνει την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι Εβραίοι (ή το απωθημένο) ότι έρχονται ως "ξένοι" (μετανάστες) στη "γη μας" (Αμερική-"εθνικοί") και μας "σώζουν" – βλ. άρθρο: Οι Εβραίοι στα κόμικς - Πώς οι Εβραίοι της Αμερικής δημιούργησαν την βιομηχανία των comics. Και αυτό. Ειδικά για τον Superman υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί με την ιστορία του Χριστού. Ο Σούπερμαν είναι ο γιος του ‘Jor-El’, που στα εβραϊκά σημαίνει “Ο Θεός θα ανυψώσει”. Στάλθηκε από «άλλο πλανήτη» και ανατράφηκε από θετούς γονείς. Το όνομά του είναι ‘Kal-El’, που στα εβραϊκά σημαίνει ”φωνή Θεού”. Ξεκινάει να «σώζει τον κόσμο» ως σούπερμαν, στην ηλικία των 33 - 34 ετών.