Οι δεινόσαυροι... μπουσούλαγαν

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων αναπτύσσονταν με τρόπο ανάλογο με τον άνθρωπο. Ως μωρά κινούνταν στα τέσσερα πόδια δηλαδή… μπουσούλαγαν πριν τελικά καταφέρουν να σταθούν στα δύο τους πόδια.




Τα «αντίθετα» άκρα

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε και συνέκρινε τα οστά Ψιττακόσαυρων διαφόρων ηλικιών - μωρών, παιδιών και ενήλικων. Οι Ψιττακόσαυροι ήταν ένα μικρό φυτοφάγο είδος δεινοσαύρων που ζούσε πριν από 100-130 εκατομμύρια έτη σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας. Οι Ψιττακόσαυροι έφταναν σε μήκος τα δύο μέτρα, σε ύψος το ένα μέτρο και ζύγιζαν περίπου 20 κιλά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ψιττακόσαυροι γεννιούνταν με μακριά χέρια και κοντά πόδια και εκτιμούν ότι τα χέρια τους μεγάλωναν συνεχώς τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αυτό το ανατομικό χαρακτηριστικό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών οι Ψιττακόσαυροι μπουσούλαγαν.

Στη συνέχεια ο ανατομικός «μηχανισμός» των Ψιττακόσαυρων αντιστρεφόταν - η ανάπτυξη των χεριών άρχιζε να μειώνεται σταδιακά ενώ αντίθετα εμφανιζόταν ταχεία ανάπτυξη των ποδιών. Σύντομα τα πόδια των Ψιττακόσαυρων αποκτούσαν διπλάσιο μέγεθος από τα άνω άκρα του επιτρέποντάς τους τελικά να σηκωθούν όρθιοι. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».