«Διαστημικής τεχνολογίας» ντους για χρήση στη Γη

Μεγάλη μείωση των λογαριασμών υπόσχεται το OrbSys Shower του Μερντάντ Μαχντζουμπί, καθώς δανείζεται τη βασική αρχή από τα ντους που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στο Διάστημα για την προσωπική τους υγιεινή. Η βασική ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο υψηλής τεχνολογίας σύστημα καθαρισμού νερού είναι η ανακύκλωσή του ενώ ο χρήστης πλένεται. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα «κλειστού κυκλώματος», όπως τα ντους των αστροναυτών: το νερό πέφτει από την κεφαλή στην «αποχέτευση», καθαρίζεται αμέσως και στη συνέχεια επαναπροωθείται στην κεφαλή και στον ίδιο τον χρήστη. Η διαδικασία είναι ταχύτατη, και το νερό παραμένει ζεστό.


Από οικονομικής πλευράς, το αποτέλεσμα είναι εξοικονόμηση της τάξης του 90% σε νερό και 80% σε ενέργεια σε κάθε ντους, ενώ παράλληλα το νερό που παράγεται είναι καθαρότερο από αυτό το οποίο τρέχει από τη βρύση.

«Με το ντους μου, το οποίο ανακυκλώνει συνεχώς νερό, θα χρησιμοποιούσατε μόνο πέντε λίτρα νερού για ένα δεκάλεπτο ντους…σε ένα κανονικό ντους, θα χρησιμοποιούσατε 150 λίτρα, 30 φορές περισσότερο» λέει ο Μαχντζουμπί, σε σχετικό δημοσίευμα του CNN.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας του, Orbital Systems, τα χρήματα που εξοικονομούνται ανέρχονται σε περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο σε λογαριασμούς.

Ο Μαχντζουμπί πρωτοπαρουσίασε την ιδέα για το OrbSys ενώ σπούδαζε βιομηχανικό σχέδιο (industrial design) στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία. Το όλο concept αποτέλεσε τμήμα ενός προγράμματος συνεργασίας με το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA.

«Υπό ακραίες συνθήκες, όπως αυτές μίας διαστημικής αποστολής στον Άρη, εμφανίζονται σχέδια για τη χρήση όλων των δυνατών πόρων…δεν βλέπω το λόγο να μην κάνουμε το ίδιο στη Γη όπως και στο Διάστημα» λέει ο ίδιος.

Το βασικό πλεονέκτημα του συστήματός του, κατά τον Μαχντζουμπί, είναι το ότι το OrbSys δεν απαιτεί κάποιου είδους «συμβιβασμό» από πλευράς του χρήστη, καθώς η άνεση είναι η ίδια, με σταθερή ροή και πίεση νερού. Τα ντους του έχουν εγκατασταθεί ήδη σε ανοιχτό κολυμβητήριο στη Σουηδία, όπου λειτουργούν για χρονικά διαστήματα περίπου δέκα ωρών την ημέρα.


Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 1,2 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού για ντους, μόνο στις ΗΠΑ. Πιθανή διεύρυνση της χρήσης της τεχνολογίας καθαρισμού νερού του OrbSys θα μπορούσε να περιλαμβάνει αξιοποίησή της σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι μειωμένη.