Ιταλός ιερέας υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν άγγελοι με φτερά

Για τους εμβριθείς -και όχι μόνο- Χριστιανούς, η έννοια του αγγέλου είναι σύμφυτη με την ένθεη προστασία. Ενα πλάσμα με φτερά, έρχεται να μας περιβάλλει σε στιγμές που το έχουμε ανάγκη. Οι απεικονίσεις στην τέχνη είναι πολλές, συμβάλλοντας έτσι στην εικονοποίηση αυτών των αιθέριων υπάρξεων που δεν μπορούν οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν μπορούν να συλλάβουν. Ωστόσο, ένας φημισμένος Ιταλός ιερέας, (ο ίδιος δηλώνει «αγγελιολόγος»), ο Ρέντσο Λαβατόρι, σπέρνει κενά δαιμόνια με τη θεωρία του. Σύμφωνα με αυτή, οι άγγελοι υπάρχουν αλλά όχι με τη μορφή που τους έχουμε πλάσει: δεν φέρουν φτερά, αλλά είναι θραύσματα φωτός. Και τα φτερωτά Χερουβείμ που όλοι έχουμε στο μυαλό μας;

Ο ίδιος απαντάει: «έχουν έρθει πάλι στη... μόδα οι άγγελοι. Δεν πρόκειται για παρουσίες που μπορείς να δεις, αλλά αισθάνεσαι την παρουσία τους. Είναι κάτι σαν να διαθλάται το φως μέσα σε ένα κρυστάλλινο βάζο και δεν έχουν καμία σχέση με τα στρουμπουλά πρόσωπα που βλέπουμε στην τέχνη που έχουν ροδαλά μάγουλα παιδιών».

Ο ιερέας έκανε την ανάλυσή του στο πλαίσιο μιας συζήτησης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Βατικανό. Προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο της... λατρείας των πιστών για τους αγγέλους, ο Λαβατόρι αναφέρει: «σε μια κοινωνία τόσο υλιστική και εκκοσμικευμένη, ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ τους αγγέλους. Ετσι και αλλιώς οι πύλες για τους δαίμονες έχουν ανοίξει εδώ και καιρό».