Σαρωτής ίριδας ματιού για καταναλωτικές συσκευές (Βίντεο)

Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων σε καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές θεωρούνταν περισσότερο επιστημονική φαντασία, μέχρι την καθιέρωσή τους στο iPhone 5S από την Apple. Κάτι αντίστοιχο φιλοδοξεί να κάνει και η EyeLock με το myris: μία συσκευή μεγέθους mouse, η οποία σαρώνει την ίριδα του ματιού του χρήστη για να «ξεκλειδώσει» μια συσκευή. Το myris συνδέεται με την «προστατευόμενη» συσκευή μέσω USB και, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στα συστήματα ταυτοποίησης μέσω ματιών, αποτελεί έναν ασφαλή και βολικό τρόπο εξακρίβωσης ταυτότητας για τον χρήστη. O χρήστης το συνδέει στη συσκευή, κοιτά στον αισθητήρα και αυτός σαρώνει την ίριδα του ματιού για να διαπιστώσει την ταυτότητά του.

«Αν και η ταυτοποίηση ίριδας είναι διαθέσιμη στον εταιρικό χώρο εδώ και χρόνια, καμία πλατφόρμα δεν ήταν αρκετά φιλική προς τον χρήστη ή αρκετά οικονομική για να χρησιμοποιηθεί από απλούς χρήστες σε καθημερινές καταστάσεις» αναφέρει σχετικά η EyeLock. Σύμφωνα με τον Άντονι Αντολίνο, στέλεχος της εταιρείας, τα usernames και οι κωδικοί σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν, ακριβώς χάρη σε τέτοιου είδους τεχνολογίες.



Όπως σημειώνεται, η διαδικασία ταυτοποίησης πραγματοποιείται στην ίδια τη συσκευή, χωρίς να υπάρχει μετάδοση προσωπικών δεδομένων σε κάποιους servers, ενώ η κρυπτογράφηση που παρέχεται είναι στρατιωτικού επιπέδου. Δεν απαιτείται μπαταρία, καθώς το σύστημα τροφοδοτείται με ενέργεια από την συσκευή στην οποία είναι συνδεδεμένο. Το κάθε κομμάτι μπορεί να υποστηρίξει πέντε χρήστες/ λογαριασμούς, και είναι συμβατό με Windows 7 και 8, Mac OS και Chrome OS.