Μέρες Ψυχρού Πολέμου: Η Ρωσία δοκιμάζει νέο πύραυλο Κρουζ και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αντιδρούν

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της στη Ρωσία για τη δοκιμή ενός πυραύλου Κρουζ από τη Μόσχα, η οποία ενδέχεται να παραβιάζει τη διμερή συνθήκη του 1987, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον επεσήμανε στη Μόσχα «την πιθανότητα (...) μιας παραβίασης» της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τη δοκιμή ενός ρωσικού πυραύλου Κρουζ.

Η Ψάκι ερωτήθηκε σχετικά με ένα σημερινό άρθρο των New York Times, το οποίο επικαλέστηκε επίσημες αμερικανικές πηγές που δήλωσαν ότι η Μόσχα έχει αρχίσει ήδη από το 2008 να κάνει δοκιμές σε έναν νέο πύραυλο. Υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για ζητήματα αφοπλισμού έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στη Μόσχα από τον Μάιο για το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Ψάκι επιβεβαίωσε όλα τα στοιχεία του άρθρου των Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα θέματα σεβασμού των συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων, περιλαμβανομένης της Συνθήκης INF».

Η συνθήκη αυτή, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1988, «προβλέπει ότι οι δύο συμβαλλόμενες χώρες θα πρέπει να καταστρέψουν, το αργότερο σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη της ισχύς της συνθήκης, όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους τους και τους πυραύλους Κρουζ που έχουν βεληνεκές 500 με 1.000 χιλιόμετρα και αυτούς με βεληνεκές 1.000 με 5.500 χιλιόμετρα», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ψάκι εξήγησε ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαβουλεύσεις και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει «αν υπήρξε παραβίαση» της Συνθήκης IFN.

Από τις Βρυξέλλες ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό ζήτημα» και ότι η Συνθήκη IFN είναι «θεμελιώδης συνιστώσα της ευρωατλαντικής ασφάλειας».