Darkcoin: Ο «σκοτεινός» ξάδελφος του Bitcoin

Δεκαπλασιασμό της αξίας του είδε μέσα σε έναν μήνα η «σκοτεινή» εναλλακτική στο διάσημο πλέον διαδικτυακό νόμισμα Bitcoin, Darkcoin, φτάνοντας από τα 75 σεντς στα επτά δολάρια.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη «έκρηξη», το Wired φιλοξενεί άρθρο σχετικά με τον εν λόγω «ξάδελφο» του Bitcoin, που προωθείται ως ένα μέσο διαδικτυακών συναλλαγών που παρέχει πολύ μεγαλύτερη ανωνυμία από ό,τι το Bitcoin, «ανακατεύοντας» τις συναλλαγές των χρηστών έτσι ώστε να είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο παραλήπτης μίας πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, φαίνεται ότι η υπόσχεση για περαιτέρω ανωνυμία έφερε μία «μίνι άνθηση» στο διαδικτυακό αυτό νόμισμα, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα cryptocurrencies που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στη «μετά-Bitcoin» εποχή. Η συνολική αξία των Darkcoins που κυκλοφορούν υπολογίζεται στα 30 περίπου εκατ. δολάρια.

Το Darkcoin λανσαρίστηκε από τον 32χρονο Έβαν Ντάφιλντ, software developer στην Αριζόνα, τον Ιανουάριο. Οι υποστηρικτές του αναφέρουν ότι το «σκοτεινό νόμισμα» εξυπηρετεί μία υπάρχουσα και πραγματική ανάγκη για ανωνυμία, καθώς το δίκτυο του Bitcoin δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο, εφόσον είναι δυνατή η παρατήρηση των συναλλαγών στο δημόσια διαθέσιμο αρχείο που είναι γνωστό ως «blockchain». Αυτό αναγκάζει τους χρήστες που θέλουν να κρύψουν τις συναλλαγές τους να χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους «ξεπλύματος».


Το Darkcoin προσθέτει ένα έξτρα επίπεδο ανωνυμίας συνδυάζοντας αυτόματα κάθε συναλλαγή που κάνει ένας χρήστης με αυτές άλλων δύο (ένα χαρακτηριστικό το οποίο ονομάζεται Darksend) έτσι ώστε όποιος αναλύει το αντίστοιχο blockchain να δυσκολεύεται να εξακριβώσει πού καταλήγουν τα λεφτά.

Αν και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ασυνήθιστα γρήγορη ανάπτυξή του ενδεχομένως να υποδαυλίζεται από παρατηρητές που ευελπιστούν σε ένα νέο «χρυσωρυχείο», η αύξηση της τιμής του ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι το Darkcoin θα έχει διάρκεια. Κατά τον Κριστόφ Άτλας, σύμβουλο θεμάτων Bitcoin και ένθερμο υποστηρικτή του Darkcoin, η αξία του προκύπτει από τα χαρακτηριστικά του ως σύστημα πληρωμών, όχι ως «επένδυσης». «Δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρη ʽφούσκαʼ που προκύπτει από τις προσδοκίες. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η τιμή αγοράς βασίζεται στη θεμελιώδη αξία του νομίσματος» αναφέρει.

Σε αντίστοιχο πνεύμα κινείται και η άποψη του Άλεν Πράις, trader που ειδικεύεται στα «atlcoins» (τις εναλλακτικές στο Bitcoin). Επίσης, κατά τον Ντάφιλντ ενδεχομένως να υπάρχει και άλλος, πιο ιδιαίτερος λόγος: η διαδικασία mining για την «εξόρυξή» του, όπως στο Bitcoin, είναι «ελαφρύτερη» και πιο «διαχειρίσιμη» από μία κανονική CPU, τη στιγμή που για τα bitcoins ενδείκνυνται GPU chips, τα οποία ανεβάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν να στρέφονται όλο και περισσότεροι χρήστες στο Darkcoin καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει.

Βέβαια, η ευκολότερη εξήγηση για την επιτυχία του είναι σαφώς πιο «σκοτεινή», καθώς το Darkcoin πιθανότατα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στη «μαύρη αγορά»: η έξτρα ανωνυμία που συνεπάγεται το καθιστά προφανώς ελκυστικό σε ιστοσελίδες όπως το διαβόητο «Silk Road», στο οποίο άλλωστε το ενδεικνυόμενο μέσο συναλλαγής ήταν το Bitcoin.