Με barcode θα ελέγχεται η ώρα προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων

Για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα να καθορίζουν μόνοι τους το ωράριο εργασίας τους οι υπάλληλοι, ο υπ. Εσωτερικών μελετά την εισαγωγή ηλεκτρονικής κάρτας. Με στόχο τον εντοπισμό των «κοπανατζήδων» ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, πρότεινε την κατάργηση της παραδοσιακής κάρτας, με την οποία πιστοποιείται η προσέλευση και η αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από την υπηρεσία τους και την αξιοποίηση νέων καρτών με barcode. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την Τρίτη, ο υπουργός χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το σύστημα της κάρτας και εισηγήθηκε τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής κάρτας με μοναδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο. Όπως είπε, σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να «χτυπάει» τις κάρτες πολλών υπαλλήλων ένας εργαζόμενος εκ περιτροπής.


«Αυτή η ιστορία με την κάρτα είναι ένα ξεπερασμένο σύστημα. Θα πρέπει να υπάρχει μια κάρτα με ένα barcode που θα καταγράφει τις ώρες που μπαίνει και βγαίνει κανείς από το υπουργείο, ακόμα και για μια δικαιολογημένη έξοδο, όπως να πεταχτεί ένας υπάλληλος να πληρώσει σε μια τράπεζα ένα λογαριασμό», είπε ο κ. Μιχελάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών θα συναντηθεί σήμερα με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητήσει τα κριτήρια αξιολόγησης των δομών στους δήμους. Από τις αξιολογήσεις των πρώτων δήμων τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα καθώς τόσο ο δήμαχος Αθηναίων όσο και της Θεσσαλονίκης δεν κατέγραψαν πλεονάζον προσωπικό. Το υπουργείο έχει διαμορφώσει κριτήρια μέτρησης αποτελεσματικότητας ανά μονάδες δήμων με βάση πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα που αφορούν τους ΟΤΑ.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκπληρώσει αυτά που έπρεπε να κάνει και αναφέρομαι στο θέμα της κινητικότητας για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς. Ουσιααστικά από εδώ και στο εξής πρέπει να υπάρξει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών των δήμων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στοχευμένα. Να δούμε σε ποιες υπηρεσίες υπάρχει υπερστελέχωση και που υπάρχει υποστελέχωση, ώστε να υπάρξει μετακίνηση για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Σχ. ΚΟ: Το επόμενο «μη ξεπερασμένο» βήμα θα είναι να τσιπαριστούν όλοι οι υπάλληλοι και να παρακολουθούνται από δορυφόρο.