Το πρώτο φυσικό αντίδοτο στην κάνναβη

Η επιστήμη φαίνεται ότι μόλις βρήκε λύση για την παραζάλη της κάνναβης: Η ορμόνη πρεγνενολόνη δρα ως φυσικό αντίδοτο και ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο κατά του εθισμού, εκτιμούν γάλλοι ερευνητές. Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Science, η πρεγνενολόνη μετριάζει τις επιδράσεις της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) κύριου δραστικού συστατικού της κάνναβης. Η πρεγνενολόνη είναι η πρόδρομος ουσία από την οποία ο οργανισμός παράγει όλες τις στεροειδείς ορμόνες του οργανισμού, από την τεστοστερόνη μέχρι τα οιστρογόνα. H χορήγησή της δεν φαίνεται να έχει σαφείς βιολογικές επιδράσεις, αν και υπάρχουν ενδείξεις αγχολυτικής δράσης.

«Οι ερευνητές δεν προσπαθούσαν να προκαλέσουν ολικό ξενέρωμα» αστειεύεται το Science. «Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ψυχοδραστικής επίδρασης και του εθισμού στην κάνναβη».

»Ίσως επίσης επιτρέψει στους ερευνητές να απομονώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης μπλοκάροντας παράλληλα τις συμπεριφορικές και σωματικές επιδράσεις της» επισημαίνει το περιοδικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 147 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού- κάνουν χρήση κάνναβης.

Τα τελευταία χρόνια το χόρτο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των σπασμών σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο, καθώς και για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Είναι όμως γνωστό ότι επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη σκέψη, ενώ το κάπνισμά της έχει επιπτώσεις στους πνεύμονες,

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Πιερ Βιντσένζο Πιάτσα του Πανεπιστημίου του Μπορντό, ανακάλυψε τη δράση της πρεγνενολόνης όταν χορήγησαν υψηλές δόσεις κάνναβης σε αρουραίους. Το πείραμα αποκάλυψε ότι η λήψη κάνναβης ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα της ορμόνης μέσω ενεργοποίησης του υποδοχέα CB1.

Ο υποδοχέας αυτός είναι γνωστός ότι επιτρέπει στην τετραϋδροκανναβινόλη να εισέρχεται στα νευρικά κύτταρα και να φρενάρει την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Φάρμακα που μπλοκάρουν τον υποδοχέα έχουν δοκιμαστεί πειραματικά κατά της κάνναβης, προκαλούν όμως παρενέργειες που δεν παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της πρεγνενολόνης.

Σε επόμενα πειράματα, οι ερευνητές έδειξαν ότι η χορήγηση πρεγνενολόνης μετριάζει τις ψυχοσωματικές επιδράσεις της κάνναβης στους αρουραίους, ενώ αντίθετα το μπλοκάρισμα της ορμόνης με φάρμακα εντείνει αυτές τις επιδράσεις. Η ίδια επίδραση της πρεγνενολόνης στον υποδοχέα CB1 παρατηρήθηκε και με δοκιμές σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων.

Επιπλέον, πειραματόζωα που είχαν εκπαιδευτεί να επιζητούν κάνναβη -μια εθιστική συμπεριφορά- φάνηκαν να βελτιώνονται με τη χορήγηση πρεγνενολόνης.

Η φυσική αυτή ορμόνη πωλείται από διαδικτυακά φαρμακεία ως μέσο για την αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Όπως όμως επισημαίνουν οι ερευνητές, η πρεγνενολόνη καταστρέφεται στο στομάχι και η χορήγησή της από το στόμα δεν έχει κανένα νόημα.

Τα πειράματα θα συνεχιστούν για την αναγνώριση μορίων που μπορούν να μιμηθούν τη δράση της ορμόνης και να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα κατά του εθισμού.
Πηγή