Η μαγνητόσφαιρα… αδυνάτισε

Η μαγνητόσφαιρα της Γης, η περιοχή όπου δρα το μαγνητικό της πεδίο, έχει εξασθενήσει. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί οι ειδικοί σημειώνουν ότι θα υπάρξουν πολλές και διαφορετικών επιπέδων επιπτώσεις.






Το φαινόμενο

Διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι η μαγνητόσφαιρα έχει εξασθενήσει κατά 15% τους δύο τελευταίους αιώνες και προχώρησε σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο αν συνεχιστεί. Οπως υποστηρίζουν η εξασθένηση μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει αντιστροφή της πολικότητας του μαγνητικού πεδίου της Γης. Αν κάτι τέτοιο συμβεί μπορεί οι ηλιακές καταιγίδες που χτυπούν συχνά τη Γη να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι συνήθως επιφέροντας μεγάλες ζημιές στο στρώμα του όζοντος.

Αυτό με τη σειρά του θα έχει σειρά επιπτώσεων που ξεκινούν από τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών και καταλήγουν στο ότι ο άνθρωπος θα είναι πιο ευάλωτος στον καρκίνο. Θα υπάρξουν επίσης προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας ενώ τέλος το εντυπωσιακό σέλας θα είναι ορατό κάθε βράδυ σε όλο τον πλανήτη.